Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΑΜ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

 Το ΕΠΑΜ περιγράφει με ζοφερό τρόπο τι θα επακολουθήσει την έκδοση εθνικού νομίσματος ... .

Χθες στο Σύνταγμα, μέλη του ΕΠΑΜ, διένειμαν ένα ιλουστρασιόν όφφσετ τετρασέλιδο με το οποίο ανέλυαν τι (κακό) θα επακολουθήσει την έκδοση παράλληλου νομίσματος.
Δεν ξέρουμε σε ποιόν ή σε ποιούς ήθελαν να απαντήσουν.
Σε εμάς πάντως είναι σαφές πως όχι, αφού το παράλληλο νόμισμα/χρήμα που περιέγραφαν δεν έχει καμία σχέση με την δική μας πρόταση της Εθνικής Ανταλλακτικής Μονάδας (ΕΑΜ).
Αυτό που αφόριζε (και δίκαια) στο έντυπό του το ΕΠΑΜ ήταν το εθνικό νόμισμα, δηλ. η ίδια η πρότασή τους. Διότι, κάθε αδύναμο εθνικό νόμισμα θα είναι αναγκαστικά παράλληλο με ένα (τουλάχιστον) νόμισμα αναφοράς ισοτιμίας εξωτερικών συναλλαγών. Δηλαδή, επειδή το εθνικό νόμισμα δεν θα γίνεται δεκτό στις εξωτερικές συναλλαγές, θα υπάρχει αναγκαστικά και ένα τουλάχιστον νόμισμα για τις εξωτερικές συναλλαγές με την ισοτιμία του οποίου θα είναι συνδεδεμένο το εθνικό νόμισμα (π.χ. Ευρώ, Δολάριο ΗΠΑ κλπ.). Με τον τρόπο αυτό, συνδεδεμένη κυρίως με το δολάριο, λειτουργούσε η δραχμή όπως την ζήσαμε. Μέχρι μία χώρα (και αν ποτέ) καταφέρει να έχει ισχυρότατες παραγωγικές δομές και μεγάλη αυτάρκεια, ώστε το νόμισμά της να είναι ισχυρό και άμεσα ανταλλάξιμο διεθνώς, είναι αναγκασμένη να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο, που το ΕΠΑΜ παρουσίασε ως παράλληλο νόμισμα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που παρουσίαζε, το πληθωριστικό, αδύναμο και συνδεδεμένο με ένα παράλληλο διεθνές νόμισμα ισοτιμιών είναι το εθνικό νόμισμα μιας καθημαγμένης ή αδύναμης χώρας ή έστω μιας χώρας σοβαρά ελλειμματικού ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.
Θα θεωρούσαμε εξαιρετικά χρήσιμο τα μέλη του ΕΠΑΜ, αλλά και όλοι οι σκεπτόμενοι Ελληνες, να ξαναδούν την πρότασή μας για την έκδοση Εθνικής Ανταλλακτικής Μονάδας (ας πούμε εδώ http://laikometopo.blogspot.gr/2015/07/h-grexit.html )
για να μπορέσουν να συλλάβουν τον τρόπο με τον οποίο – έξω από κλασσικές οικονομίστικες θεωρίες και με δημιουργικές λογικές - συλλαμβάνει και ανασυνθέτει την έννοια και λειτουργία του χρήματος και υλοποιεί πολιτικές με μόνη την κυκλοφορία της. Θέλει λίγη ώρα για να συλλάβεις και να φανταστείς την λειτουργία της και την θεωρητική της τεκμηρίωση απέναντι σε όσα δημιουργεί ο νεο-φιλευθερισμός στον πλανήτη, αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια αντίληψης του μέσου που καταστρέφει από μόνο του τα νεο-καπιταλιστικά δεδομένα και πρακτικές της λειτουργίας του κεφαλαίου.
Οπως έχουμε δηλώσει, η ΕΑΜ είναι ένα εργαλείο και ταυτόχρονα ένα μεταβατικό μέσο προς την δημιουργία εσωτερικής ισχυρής οικονομίας με στόχο την αυτάρκεια – εθνική ανεξαρτησία, καθώς μετά από μερικά χρόνια μάλλον θα χρειαστεί να επιλέξουμε με την μετατροπή της σε εθνικό μέσο συναλλαγών, σε χρήμα βέβαια και όχι “νόμισμα”.
Ολα αυτά βεβαίως θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα με ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο, (αφού το μέσο μόνο εκφράζει μία ουσία και δεν είναι το ίδιο η ουσία) αυτό που έχουμε περιγράψει και θεσμοθετήσει στο φαντασιακό συνειδητό ως πρόταση για την κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Κτίζοντας αυτή τη νέα κοινωνία, βήμα προς βήμα, όλοι οι άδολοι, πραγματικά ανεξάρτητοι και ελεύθεροι άνθρωποι έχουν ρόλο και λόγο.

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΔημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΛΥΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στα Α.Ε.Ι. και τα (Α)Τ.Ε.Ι.

ΛΥΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ στα Α.Ε.Ι. και τα (Α)Τ.Ε.Ι.
Α. Ο “σύντροφος” Φίλης Με αρκετή ικανοποίηση ακούσαμε το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου τις εξαγγελίες – ρυθμίσεις του Υπουργού Παιδείας για το Γυμνάσιο. Φυσικά δεν μας προκάλεσε απορία το που βρήκε αυτές τις προτάσεις, αλλά και μία σειρά από αντιλήψεις που υιοθέτησε και πρόβαλε. Είναι σαφές ότι όταν στερείται κάποιος συγκεκριμένης κουλτούρας και κυρίως αντίστοιχων προτάσεων ρίχνει και καμιά κλεφτή ματιά σε όσους μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη αντίληψη, φιλοσοφία και προτάσεις δομημένες πάνω στην φιλοσοφία αυτή. Επειδή άλλη πρόταση διαφορετικής αντίληψης, εκτός από την δική μας, δεν υπήρχε, ο Ν. Φίλης την υιοθέτησε στα βασικά της σημεία και άρχισε να την εφαρμόζει και να την επικοινωνεί. Η πρόταση υφίσταται πάνω από 12 χρόνια και είναι πολλάκις δημοσιευμένη στο παρελθόν. Φυσικά βρίσκεται και στο blog του Λαϊκού Κινήματος (http://laikometopo.blogspot.gr/2011/07/blog-post_13.html), καθώς βασικός συντελεστής α…

“ΑΓΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ” : ΠΩΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ

Από τότε που γεννήθηκα ακούω συζητήσεις για “επενδυτές” που έφαγαν τα λεφτά και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Από το σχέδιο Μάρσαλ, ως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, από τα δάνεια της χούντας στους ημέτερους έως τις κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύσεων και από τα “έργα”, το χρηματιστήριο ως τα χαμένα αποθεματικά των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους. Για να μην μιλήσω και για πριν τον πόλεμο με τους αντίστοιχους που σκότωναν την εργατιά. Αυτούς καλούν τα υποκείμενα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και οι ρουφιάνοι της δημοσιογραφίας να σώσουν την χώρα ... να “επενδύσουν” ή ορθότερα να “απογδύσουν”. Για τους αγιογδύτες επενδυτές, αυτούς τους εκδοροσφαγείς των Ελλήνων φτιαχτήκαν τα “μνημόνια”, για να γονατίσει και άλλο ο λαός, για να του πιούν το αίμα φτηνά και χωρίς πολλές φωνές και όλοι αυτοί τον βιασμό, την δολοφονία, την ληστεία την αποκαλούν σωτηρία και τον βιαστή, τον δολοφόνο, τον ληστή τον χαιρετίζουν ως επενδυτή, στρώνοντας πορφυρά χαλιά και βάγια και…

ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ: ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Επειδή έρχονται δύσκολες μέρες σας δίνουμε ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης, πόνημα του μέλους μας Γιώργου Κλειδαρά                                                  ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΔΙΑΦΥΓΗ Πρόνοια και μέτρα για κρίσιμα γεγονόταΤα τρία πράγματα που προσέχουμε είναι τα εξής: πρόγνωση προμηθειών, μετακίνησης και καταφυγίων.Έχετε πάντοτε φυλαγμένο κοντά στην έξοδο του σπιτιού σας ή στο μεταφορικό σας μέσο ένα αδιάβροχο σακίδιο πλάτης εφοδιασμένο όπως αναφέρεται παρακάτω ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ Ατομική ένδυση ·Φοράμε ρούχα γερά, όχι έντονα χρώματα, παντελόνι με τσέπες (στρατιωτικού τύπου), ·Μποτάκια ειδικού τύπου αδιάβροχα ·Μπανάνα με μπλοκ, στυλό, δίπλωμα, ταυτότητες,διαβατήριο, πιστωτικές κάρτες, λίγα χρήματα, τηλεκάρτες, κινητό, κάρτα κινητού, μίνι τηλεφωνικό κατάλογο και χρήσιμα τηλέφωνα, χαρτομάντιλα, κλειδιά, ρολόι, σφυρίχτρα, χρήματα, πυξίδα, μικρός χάρτης.
Βασικές αρχές επιβίωσης -Προφυλάξεις ατόμου, ομάδας Θα αντιμετωπίσετε: ανησυχία, φόβο, πόνο, ασθένεια, τραυματ…