ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ


ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΑΡΧΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ



Πρόλογος – Λίγα λόγια για το κείμενο : Το κείμενο που σας καλούμε να διαβάσετε περιέχει τις βασικές θέσεις, τις αρχές και τις κατευθυντήριες προτάσεις του Λαϊκού Κινήματος. Είναι αποτέλεσμα πολλών ωρών σκέψης και εργασίας πάνω στα ζητήματα που συναποτελούν την κοινωνική πραγματικότητα, στα ζητήματα που μας πληγώνουν ως Ελληνες και πληγώνουν την Ελλάδα μας. Δεν είναι απλά καταγραφή προβλημάτων. Εμείς προχωρήσαμε ακόμα πιο πέρα:  προτείνουμε τις λύσεις ως κατευθυντήριες προτάσεις.
Στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται ο άνθρωπος, μόνο η ανύψωση του ανθρώπου θα φέρει την ανύψωση της Ελλάδας και μόνο τότε θα συγκροτηθούν πραγματικές και ανθρώπινες κοινωνίες.
Το κείμενο αποτελεί την μοναδική συγκροτημένη και συνολική πολιτική πρόταση που έχει παραχθεί στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Περιλαμβάνει όλους τους βασικούς τομείς της κοινωνικής ζωής και εκφράζει πολιτικές πρακτικές ουσίας. Η πρόταση είναι ελληνική, αφορά την Ελλάδας μας, αλλά ταυτόχρονα είναι και οικουμενική, καθώς οι αρχές της δίνουν λύσεις στα αδιέξοδα ολόκληρου του πλανήτη.    
Κάθε επιμέρους κεφάλαιο της πρότασης συνοδεύεται από αναλυτικό αντίστοιχο πρόγραμμα ανά τομέα. Μερικά από τα προγράμματα έχουν ήδη δημοσιευτεί στον ιστοχώρο του κινήματος.
Η πρόταση πρωτοδημιουργήθηκε το 2007. Μετά από μερικούς μήνες δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο για να προστατευτεί η πατρότητα και το περιεχόμενο των ιδεών. Ούτε οι αρχικοί συγγραφείς της πρότασης – μέλη του κινήματος σήμερα – είχαν ή έχουν πρόθεση αυτοανάδειξης. Σκοπός τους ήταν και είναι η κοινωνική διάχυση των θέσεων που αναπτύσσονται στην πρόταση που γράφτηκε για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ανήκει σε αυτή. Η πρόταση όμως χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χρησιμοποίησε έννοιες και περιεχόμενα για να πείσει τους Ελληνες να το ψηφίσουν και μετά να τους εξαπατήσει. Η πρόταση έχει χρησιμοποιηθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πάρει και την φιλοσοφία και μεγάλα κομμάτια της σχεδόν αυτούσια. Δεν μας ενοχλεί αυτό, μας ενοχλεί η δυνατότητα πραγματικής αντίληψης των εννοιών που θέτει η πρόταση και η μη υλοποίησή της.
Δημοσιεύουμε την πρόταση ως έχει, ως πρόταση ουσίας που ανήκει σε όλους τους Ελληνες και στην ίδια την Ελλάδα μας και θέλουμε να την κάνετε κτήμα σας, να την κάνετε δική σας για να μπορέσουμε ως κοινωνία να πορευθούμε σε ένα πραγματικό παρόν και μέλλον.  
Για την συντακτική ομάδα
Δημήτρης Καραμήτσας

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 
Ο ελληνικός λαός βιώνει μία από τις χειρότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας του. Σκόπιμα καταφρονεμένοι, αποπροσανατολισμένοι, αδύναμοι, ατομιστές, ασύνδετοι, απαίδευτοι, φτωχοί ή φοβισμένοι για το μέλλον, μάθαμε απλά να βολευόμαστε στην ζωή μας και να αρκούμαστε σε όσα μας δίνουν ή μας αφήνουν να έχουμε οι εκμεταλλευτές μας.
Είμαστε όλοι οργισμένοι από την διαφθορά, την αναξιότητα και την κλοπή των κόπων μας από πολιτικούς και επιχειρηματίες. Απαιτούμε την επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων του και την τιμωρία των ενόχων.
Ο ελληνικός λαός σκόπιμα καθοδηγείται σε νέες αιματηρές θυσίες, σε νέες υποτέλειες. Ενώ απαξίωσαν τον Ελληνα άνθρωπο και την πατρίδα μας, μιλούν στο φιλότιμό μας  στον πατριωτισμό μας, πολλές φορές μας φοβίζουν για να μας αναγκάσουν να σκύψουμε το κεφάλι, να δεχτούμε με καρτερία το τέλος της όποιας δημοκρατίας, το τέλος της πατρίδας, το τέλος της ζωής.
Διέλυσαν τα πάντα σε αυτή την χώρα, την κούρσεψαν, υποδούλωσαν και εξανδραπόδισαν τους κατοίκους της. Μας άφησαν μόνο να αναπνέουμε και να ελπίζουμε.
Μια δοτή κάστα ανάξιων πολιτικών με εντολές επιχειρηματιών και συμφερόντων απαξίωσαν ό,τι πολύτιμο είχε η πατρίδα μας.
Τα πολιτικά κόμματα μετατράπηκαν σε μηχανισμούς για να ξεπλένεται το μαύρο κλεμμένο χρήμα και να βολεύονται οι ημέτεροι σε βάρος των παιδιών του λαού μας.
Εκαναν καθεστώς και θεσμό την διαφθορά, την διαπλοκή, την κλοπή και την επένδυσαν με λόγια κενά που παρασύρουν: ανάπτυξη, πρόοδος, αξιοκρατία, ανταγωνισμός … .
Στα μάτια του ελληνικού λαού αποδείχθηκε πως τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αληθινό. Είδαμε με τα μάτια μας πως όλα ήταν ψεύτικα, σκόπιμα, διεφθαρμένα και σάπια.
Η ίδια σαπίλα κυριάρχησε παντού, απλώθηκε και κατέλυσε τα πάντα, την βλέπουμε, την ζούμε, μας αδικεί και μας εξοργίζει.   
Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι υπόσχονται ρίχνοντας στάχτη στα μάτια μας πως θα αλλάξουν. Προτείνουν όμως τις ίδιες λύσεις, τις ίδιες πρακτικές, τα ίδια φαύλα συστήματα που βόλεψαν τόσα χρόνια την διαφθορά και έφεραν την πατρίδα μας στην σημερινή κατάσταση.
Κανείς δεν πρέπει να τους πιστέψει, κανείς δεν πρέπει να παρασυρθεί. Ολοι πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης για την πατρίδα μας, όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο ένα λαϊκό κίνημα βγαλμένο από τα σπλάχνα αυτού του λαού μπορεί να βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι ανίκανοι και προδότες πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Ένα λαϊκό κίνημα που δεν θα αποτελείται από μεγαλόσχημους, εξαρτημένους και φανφαρόνους, αλλά από ανθρώπους του λαού, νέους και άφθαρτους, που κοιτάξουν την κοινωνία και τον διπλανό τους στα μάτια, που θα βοηθήσουν, θα στηρίξουν, θα δημιουργήσουν την Ελλάδα που θα ανήκει σε όλους τους Ελληνες.
Ανθρωποι από κάθε κοινωνική τάξη που δεν ανέχονται τον εξευτελισμό των Ελλήνων και την καταστροφή της πατρίδας, άνθρωποι που μοχθούν, που σχεδιάζουν μια πατρίδα διαφορετική, μια πατρίδα όλων των Ελλήνων και κοινωνίες που θα ανήκουν σε ίσους ελεύθερους ανθρώπους. Ανθρωποι που θέτουν τις ιδέες τους και την συνολική συλλογική πρόοδο μπροστά από κάθε πρόσκαιρο ατομικό κέρδος, άνθρωποι που θέλουν να απελευθερώσουν και να απελευθερωθούν, άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν μια πραγματική ζωή, άνθρωποι που θέλουν να αποτιναχθεί από την χώρα ο ζυγός αυτής της άτιμης και ανήθικης κάστας που κυβερνά και καταστρέφει την χώρα επί δεκαετίες.
Ολοι εμείς που αντιλαμβανόμαστε την ιστορικότητα των στιγμών, την ανάγκη της χώρας να παράξει, να επιβιώσει, να διαζωθεί, να απελευθερωθεί, να προχωρήσει με ασφαλείς και βέβαιους ανθρώπους για να χτίσει ένα φωτεινό μέλλον.         
Ηλθε η ώρα ο γίγαντας ελληνικός λαός να ξυπνήσει από τον λήθαργο, ήλθε η ώρα να ενωθεί για να καταλύσει το καθεστώς της φαυλότητας, ήλθε η ώρα να αποτινάξει τους εκμεταλλευτές του, να τιμωρήσει όσους τον καταδίκασαν και να προχωρήσει για να χτίσει ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Ηλθε αδελφοί και σύντροφοι Ελληνες η ώρα της ανάγκης που δεν μπορεί να αναβληθεί, ήλθε η ώρα να πάρει ο ελληνικός λαός τις τύχες της πατρίδας στα χέρια μας. Κάθε αναβολή, κάθε αναστολή, κάθε φόβος, δυσπιστία και δισταγμός μπορεί να είναι μοιραία. Μοιραία για την πατρίδα, μοιραία για εμάς, τις οικογένειές μας και όσους αγαπάμε, μοιραία για το μέλλον.
Ηλθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ήλθε η ώρα να αποδείξουμε, αυτό που τόσα χρόνια γνωρίζουμε μέσα μας αλλά το κατασιγάζουμε, ήλθε η ώρα να αποδείξουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μια νέα χώρα, μια πραγματική Ελλάδα των ανθρώπων και των κοινωνιών τους, μια Ελλάδα συνολικής συλλογικής προόδου, μια Ελλάδα της ζωής και του ήλιου.
Χρόνια το γνωρίζουμε πως μπορούμε, χρόνια βλέπουμε πως είμαστε πάρα πολλοί όσοι αγωνιούμε, όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Χρόνια αντικρίζουμε την φαυλότητα, αλλά κανείς δεν μας έδωσε τον λόγο και τον τρόπο να την διορθώσουμε. Χρόνια τώρα ελπίζουμε και ψάχνουμε για σωτήρες. Ηλθε η ώρα να καταλάβουμε πως ο σωτήρας της πατρίδας μπορεί να είναι μόνο ο λαός της και τα παιδιά της.
Εμπρός όλοι μαζί, ενωμένοι σαν γροθιά να αποτινάξουμε τον ζυγό που μας καταστρέφει.
Εμπρός όλοι μαζί ενωμένοι σαν γροθιά σε όλη την χώρα να δημιουργήσουμε ένα βέβαιο λαμπερό μέλλον για όλους.
Ηλθε η ώρα να λάμψει η Ελλάδα, ήλθε η ώρα να λάμψει ο Ελληνας, ήλθε η ώρα να λάμψει ο ελληνικός λαός με την δύναμή του.
Ηλθε η ώρα να ειπωθούν ελεύθερα αλήθειες, ήλθε η ώρα να χτίσουμε ξανά την χώρα μας.
Μέσα από κινήματα, μέτωπα και κινήσεις, ας ενωθούμε τώρα όλοι σαν μια γροθιά για να δώσουμε σε αυτή την χώρα ένα πραγματικό ελεύθερο μέλλον.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

To Λαϊκό Κίνημα γεννιέται σήμερα  για να εκφράσει τις αγωνίες, τις ανάγκες και τις ελπίδες των Ελλήνων για ένα καλύτερο, ανθρώπινο αύριο.
Το Λαϊκό Κίνημα είναι κίνημα της κοινωνίας, κίνημα από τα σπλάχνα του λαού αυτής της χώρας, που δεινοπαθεί, μοχθεί και έχει χάσει την ελπίδα του για το μέλλον.[1]
Το Λαϊκό Κίνημα δεν είναι κόμμα, δεν είναι μηχανισμός κατοχής και διαχείρισης της εξουσίας, ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ να μετατραπεί σε κάτι τέτοιο. Το Λαϊκό Κίνημα έχει ως σκοπό την απόδοση της εξουσίας στον λαό, αυτός πρέπει υπεύθυνα να διαχειρίζεται και να ορίζει την τύχη του. Μόνο μέσω της πραγματικής δημοκρατίας πραγματώνεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Το Λαϊκό Κίνημα είναι κίνημα ελεύθερων και αποφασισμένων ανθρώπων που προέρχονται από τον ελληνικό λαό και όχι από τις κάστες, τις πλουτοκρατίες και τις αριστοκρατίες.
Το Λαϊκό Κίνημα είναι βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, στελεχώνεται από τα παιδιά της, είναι κομμάτι της και εκφραστής μόνο των αναγκών του ελληνικού λαού.
Το Λαϊκό Κίνημα έχει ως κύρια αξία του τον άνθρωπο και στοχεύει στην ίση και δίκαιη εξυπηρέτηση των αναγκών του. Σκοπός του Λαϊκού Κινήματος είναι να χτίσει μια κοινωνία ισότητας, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους, μια κοινωνία πραγματικής δημοκρατίας για να εκφράζεται μέσα από αυτή ελεύθερα ο λαός μας και να είναι πραγματικά κυρίαρχος της ζωής και του τόπου.
Το Λαϊκό Κίνημα είναι συλλογικό, στηρίζεται στην συλλογικότητα που θα εξασφαλίσει την κοινή πρόοδο, την κοινή πορεία. Καθετί που θα δημιουργείται σε αυτή την χώρα καθώς είναι κομμάτι της θα πρέπει να ανήκει σε όλους και να ελέγχεται άμεσα από την κοινωνία.
Το Λαϊκό Κίνημα πιστεύει στην ευτυχία όλων των Ελλήνων, στόχος του πρωταρχικός είναι να ανέβει κάθετα και κατακόρυφα η ποιότητα ζωής όλων και αυτό είναι εύκολα εφικτό. Το Λαϊκό Κίνημα δεν πιστεύει στην ευτυχία των λίγων που χτίζεται μέσα από την δυστυχία των πολλών
Στόχος και κοινό όραμα είναι κάθε παιδί που γεννιέται σε αυτή την χώρα και άνθρωπος που ζει σε αυτή να έχει εξασφαλισμένες τις βιοτικές του ανάγκες, να μην φοβάται, να μην αδικείται, να γνωρίζει ότι μπορεί και πρέπει να συμμετέχει με ισότητα σε κάθε κομμάτι της κοινωνικής ζωής, ότι μπορεί να απολαύσει μια πραγματική και ελεύθερη ζωή. Είναι εύκολα εφικτό - δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Στόχος μας είναι μια ελεύθερη δημοκρατική πατρίδα με ένα λαό κυρίαρχο που ο ίδιος μετέχει, προτείνει και αποφασίζει για όλα τα ζητήματα της πατρίδας, από την γειτονιά και το χωριό του, μέχρι την πόλη και το σύνολο της πατρίδας.   

Το Λαϊκό Κίνημα είναι παρόν, για να συλλάβει και να εκφράσει πολιτικές που δεν αρκούνται στην άρνηση των επιδιώξεων του νέο-φιλελευθερισμού, αλλά  προβάλλουν ένα νέο σύστημα αξιών, ένα νέο σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας με μοναδική κεντρική προτεραιότητα τον άνθρωπο, τον ελεύθερο, αυτάρκη, χειραφετημένο, ολοκληρωμένο μέσα από την συλλογικότητα άνθρωπο που πορεύεται προς την προσωπική και κοινωνική ολοκλήρωση, προς την συνάντηση με την αληθινή οντότητά του.  
Βασισμένοι στις αρχές της δημοκρατίας και του κοινωνισμού, προτείνουμε νέους θεσμούς πραγμάτωσης των αρχών – αξιών αυτών και ένα συγκροτημένο σύστημα κοινωνικής πορείας και οργάνωσης, ως στόχο για το σήμερα, το αύριο και το μέλλον. 
Οφείλουμε να θέσουμε ξανά τους φιλοσοφικούς μας στοχασμούς και τα πολιτικά μας σχέδια για μια κοινωνία δημοκρατική και ελεύθεροι.
Ολοι μαζί, με θεσμούς πραγματικής δημοκρατίας να χτίσουμε το σήμερα και το αύριο της πατρίδας με κέντρο της τον ΑΝΘΡΩΠΟ, τον ελεύθερο ΑΝΘΡΩΠΟ, τον άνθρωπο που βιώνει την ελευθερία του σε μια κοινωνία ελευθερίας, συλλογικότητας και συντροφικότητας και όχι τα οικονομικά μεγέθη και τους αδυσώπητους απρόσωπους αριθμούς.
2. ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Α. Το Λαϊκό Κίνημα ως κίνημα του ανθρώπου
Οι κοινωνίες συγκροτήθηκαν από τον άνθρωπο για να του δώσουν προστασία και ελεύθερη και ίση πρόσβαση στην κάλυψη των βιοτικών του αναγκών. Η βεβαιότητα για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να είναι πραγματικά ελεύθερος, να μετέχει με ισότητα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μόνο αυτή η ελευθερία μπορεί να πραγματώσει μια πραγματική δημοκρατία ελεύθερων και ίσων πολιτών.
Το Λαϊκό Κίνημα σκοπεύει στην δημιουργία της κοινωνίας ισότητας, χωρίς ταξικές διακρίσεις, όπου ο κάθε άνθρωπος θα συμμετέχει στην κοινωνία και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ελλάδα, κάθε χώρα και πατρίδα είναι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε η ψυχή και η δύναμη αυτού του τόπου και κανείς δεν μπορεί να μας απαξιώνει.
Το Λαϊκό Κίνημα είναι κίνημα του εργαζόμενου ανθρώπου,
Είναι το κίνημα του εργαζόμενου Λαού, που δυστυχεί. που αγωνίζεται, που επιθυμεί, που παράγει, που ονειρεύεται ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις, χωρίς φτώχεια, χωρίς ρατσισμό και ενάντια σε κάθε τι ή σε όποιους επιβουλεύονται τον ανθρώπινο χαρακτήρα των κοινωνιών, του πολιτισμού, της οικονομίας. Όραμά μας είναι μία πατρίδα και ένας κόσμος χωρίς αφεντικά, εργάτες και δούλους.
Είναι το κίνημα του νέου και της νέας, του φοιτητή, του σπουδαστή, του μαθητή. Της νέας γενιάς που καταπιέζεται και αλλοτριώνεται από το εκπαιδευτικό σύστημα και συνθλίβεται από τον τοίχο της απόλυτης εκμετάλλευσης και απαξίωσης που έχουν υψώσει μπροστά της τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Η νέα γενιά είναι η δύναμη και το μέλλον της πατρίδας, όποιος εκμεταλλεύεται, αχρηστεύει και σκοτώνει τα όνειρα των νέων ανθρώπων σκοτώνει το μέλλον της πατρίδας.
Είναι το κίνημα του άνεργου και του χαμηλόμισθου, του καταπιεσμένου ανθρώπου που αγωνιά για το αύριο, για την ίδια του τη ζωή που κυλάει και φεύγει. O στόχος μας είναι σαφής : κανένας άνεργος, κανένας χαμηλόμισθός, κανένας εργαζόμενος με μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του. 
Είναι το κίνημα του καταπιεσμένου αστού που συμπιέζεται προς την φτώχεια και την απαξίωση.[2] Είναι όμως και το κίνημα του συνειδητοποιημένου αστού που αντιλαμβάνεται τις αντινομίες του συστήματος, που επαναστατεί από την αντίληψη της κοινωνικής αδικίας και των συμφερόντων που συνθλίβουν τον κοινωνικό ιστό. Η συμμετοχή της αστικής τάξης που έχει συνειδητοποιήσει την αξία της συλλογικότητας, την έννοια της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής έρχεται να αμβλύνει και να καταλύσει την ταξικότητα της σημερινής κοινωνίας.
Είναι το κίνημα του συνταξιούχου, του περήφανου απόμαχου που λογαριάζει καθημερινά τα κέρματα, τα ψιχία της σύνταξής του και δεν του βγαίνουν, που σκέπτεται το θάνατο για να βγει από την αναξιοπρέπεια που τον καταδίκασαν. Το Λαϊκό κίνημα θεωρεί τον συνταξιούχο ενεργό πολίτη και στηρίζεται στην γνώση και την εμπειρία του για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της πατρίδας.
Είναι το κίνημα κάθε πολίτη αυτής της χώρας που πιστεύει στην ανθρωπιά, στην συλλογικότητα, στην συντροφικότητα, στην δημοκρατία και στην αξιοπρέπεια.
Το Λαϊκό Κίνημα είναι το κίνημα των κινημάτων, της νεολαίας και του εργαζόμενου Λαού που προασπίζεται και διεκδικεί την δημοκρατία, την ισονομία, την ισοπολιτεία, την ευημερία των κοινωνιών, την ειρήνη και την συνύπαρξη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του Ουμανισμού που οδηγούν στον εξανθρωπισμό της κοινωνικής ζωής στο σύνολό της.
Είναι το κίνημα που πιστεύει μόνο στον ΑΝΘΡΩΠΟ και αυτόν θέτει στο κέντρο κάθε επιλογής και όχι τους ευημερούντες αριθμούς και τα ψευδεπίγραφα παγερά μεγέθη.
Το Λαϊκό κίνημα είναι το κίνημα της πραγματικής ζωής, της πραγματικής ελευθερίας και με τις πολιτικές του έρχεται να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τις αγωνίες και τα πάθη που γεννά η ανισότητα και η ανασφάλεια για τις βιοτικές του ανάγκες. Με τις πολιτικές του στοχεύει στην αξιοποίηση κάθε ανθρώπινης εφεύρεσης και δραστηριότητας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και όχι προς όφελος των λίγων.
Ο ίδιος ο Ανθρωπος, εμείς όλοι, πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας για τις κοινωνίες μας, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε όσους θέλουν υποτιμητικά να μας θεωρούν μικρά γρανάζια στην μηχανή τους κέρδους τους, παραγωγούς όσων αυτοί προστάζουν και μονάδες κατανάλωσης όσων αυτοί μας δίνουν. Δεν είμαστε νούμερα σε στατιστικές, δεν είμαστε αναλώσιμα ανταλλακτικά στην μηχανή τους. Είμαστε το κέντρο της κοινωνίας μας, είμαστε άνθρωποι, εμείς αποτελούμε τις κοινωνίες, εμείς μοχθούμε για το σήμερα και το αύριο, εμείς είμαστε το κέντρο του κόσμου, της κοινωνίας και της πολιτικής και εμείς θα αποφασίσουμε για το μέλλον, για κοινωνίες ανθρώπων και όχι ζωώδικων  ενστίκτων, για κοινωνίες αλληλεγγύης και συναδέλφωσης και όχι αλληλοεξόντωσης και ανταγωνισμού, για ζωή και δημιουργία αληθινή και όχι για την ανάλωσή μας στον βωμό του κέρδους άλλων. Όχι άλλη σπατάλη ανθρώπινων ζωών με σκοπό το κέρδος κάποιων.  
Το Λαϊκό Κίνημα πιστεύει και αποσκοπεί στην συγκρότηση μιας δίκαιης κοινωνίας και ενός δίκαιου κράτους που θα ανήκει αποκλειστικά και ίσα στους πολίτες και θα είναι η βούλησή τους και η εφαρμογή της. Το Λαϊκό Κίνημα έχει την θέση ότι δίκαιη κοινωνία και δίκαιο κράτος είναι αυτό που δίνει σε όλους τους πολίτες την βεβαιότητα ότι από την γέννηση τους και με την συμμετοχή τους στους σκοπούς της κοινωνίας θα απολαμβάνουν όλες τις βιοτικές τους ανάγκες (υλικές και άυλες, βασικές και όσες πέρα από αυτές αποφασίζει δημοκρατικά η κοινωνία). Στο δικό μας παρόν δεν θα χρειάζεται οι άνθρωποι να υποδουλώνονται για έχουν πρόσβαση στα αγαθά ή να τα απολαύσουν. Αυτά θα είναι αυτονόητα δικαιώματα κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου. Ο άνθρωπος που γνωρίζει πως δεν θα πεινάσει, δεν θα μείνει γυμνός, θα μορφωθεί, θα έχει ίση συμμετοχή σε όλα και κοινωνική αξία είναι ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος, ελεύθερος από εξαρτήσεις, ελεύθερος να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του ατομική και κοινωνική. Η ίδια η ζωή του γίνεται χαρά, η εργασία του δεν είναι καθήκον ή εξαναγκασμός, αλλά  πραγματική δημιουργία.  Το Λαϊκό Κίνημα έχει την θέση ότι το θεσπισμένο δίκαιο της κοινωνίας και του κράτους και η ίδια η λειτουργία τους πρέπει να κατατείνει, να αποσκοπεί και να αγωνίζεται για την ελεύθερη απόλαυση από τον άνθρωπο των βιοτικών αναγκών – αγαθών. Με κοινή προσπάθεια σε μια κοινωνία δημοκρατίας, πολιτικής ισότητας και συλλογικότητας θέτουμε ως σκοπό μας την ελεύθερη κτήση και απόλαυση από κάθε άνθρωπο των βιοτικών αγαθών, όσων προκύπτουν από την φύση του ανθρώπου και τις ανάγκες της και όσων αποφασίζει η κοινωνία πως είναι χρήσιμα για την άνοδο της ποιότητας ζωής.
Κανείς δεν μπορεί να χειραγωγείται από κανένα, να υποδουλώνει την συνείδησή του, κανείς δεν μπορεί να απαιτεί την ελευθερία του άλλου. Καταπιεστικά φαινόμενα, αντινομίες και παρεμπόδιση των επιδιώξεων αυτών πρέπει να παύσουν να υφίστανται για να οικοδομηθεί ένα δίκαιο κράτος μέσα σε μια δίκαιη κοινωνία με κέντρο της άνθρωπο. ***
Β . Δημοκρατία
Το Λαϊκό Κίνημα το κίνημα των πραγματικών, αληθινών Δημοκρατών αυτής της χώρας, της Δημοκρατίας  που ποτέ δεν έπαυσε από τα χρόνια του Περικλή να βρίσκεται στην ψυχή των Ελλήνων. Δημοκρατία σημαίνει να έχεις την δυνατότητα πρότασης και δεσμευτικής απόφασης, είναι το πρόταγμα της πολιτικής ισότητας, είναι το ζητούμενο της δημοκρατικής παράταξης του τόπου. Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του άρχειν τε και άρχεσθαι, που δίνει σε όλους την δυνατότητα ταυτόχρονα να συγκροτούν την κοινωνία – κράτος και να μετέχουν αποφασιστικά σε όλες του τις δομές. Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ομοφωνίας και του διαλόγου, των άριστων κοινωνικά λύσεων που προκύπτουν μέσα από την σύνθεση των απόψεων. Οι ψηφοφορίες και ο σχηματισμός πλειοψηφίας δεν είναι σκοπός της δημοκρατίας, αλλά το έσχατο μέσο για να ληφθεί μια απόφαση όταν δεν υπάρχει ομοφωνία.
Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της απόλυτης ισότητας, το πολίτευμα της ίσης έκφρασης, της ίσης δημιουργίας, της ίσης απόφασης. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του Ανθρώπου, του ελεύθερου Ανθρώπου. Με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά της η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολιτευμάτων, είναι η κορωνίδα της ανθρώπινης πολιτικής δημιουργίας και πολιτικής σκέψης.
Μένει μόνο ένας όρος για να εφαρμοστεί πραγματικά και αυτός είναι ο όρος της λειτουργίας της σε μια κοινωνία που λειτουργεί συνεργατικά, συλλογικά, χωρίς ανταγωνιστικές αντιλήψεις και κανόνες μεταξύ των ανθρώπων. Την λειτουργία της κοινωνίας αυτής έχουμε ως στόχο και την κοινωνία αυτή θα δώσουμε ως όραμα και ως πράξη στο ανθρώπινο γίγνεσθαι.
Απέναντι στην σημερινή κατ’ επίφαση δημοκρατία, που στην πραγματικότητα είναι μια άγρια και στυγνή ολιγαρχία καταπίεσης και φιμώματος. Απέναντι στην αριστοκρατία και την αναξιότητα όσων επιλέγει για να φιμώνουν την έκφραση του λαού, την φωνή των πολιτών, τις ανάγκες των ανθρώπων, προκειμένου να σπαταλιέται η ζωή των ανθρώπων, να κλέβεται η ίδια τους η ανάσα, να συσσωρεύεται στους λίγους χρήμα και δύναμη εις βάρος των πολλών, το Λαϊκό Κίνημα έχει τις λύσεις και τις πολιτικές που οδηγούν σε μια πραγματική Δημοκρατία όλων των πολιτών.  Την Δημοκρατία, το πολίτευμα που όχι τυχαία αλλά ως εσωτερική ανθρώπινη και κοινωνική ανάγκη γεννήθηκε σε αυτό τον τόπο την απαίτησαν οι επαναστάτες του 1821, αλλά μας την έκλεψαν οι ξένες δυνάμεις και οι εδώ υπηρέτες τους.  Πυλώνας για την ουσιαστική την πραγματική αναγέννηση του ελληνικού λαού είναι η Δημοκρατία, η υπευθυνότητα και η ισότητα που ενσωματώνει και προκαλεί.  
Το Λαϊκό Κίνημα φέρνει πολιτικούς θεσμούς άμεσης δημοκρατίας για να δώσει ίση φωνή σε όλους τους Ελληνες, να αποφασίζουν από κοινού για τα θέματα της πολιτικής και της κοινωνίας και να μην στέκονται άφωνοι παρατηρητές, όσων αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς όμως αυτούς.
Το Λαϊκό Κίνημα δεν επικαλείται μόνο την «κοινωνία των πολιτών» και την «Συμμετοχική Δημοκρατία», έρχεται να πραγματώσει μια αληθινή Δημοκρατία να της δώσει πραγματική οντότητα, δυνατότητα πρότασης και δεσμευτικής απόφασης.
Το «κράτος» δεν μπορεί να παραμείνει μία οντότητα τρίτη, έξω από τους πολίτες αυτής της χώρας. Το κράτος των Ελλήνων και η Πολιτεία των Ελλήνων είναι οι ίδιοι οι πολίτες αυτής χώρας,  αυτοί συγκροτούν το κράτος και αυτοί καθορίζουν την πορεία του.   
Το Λαϊκό κίνημα θέλει τον πολίτη να αποφασίζει αυτός για την τύχη του, να μπορεί να θέσει στους συνέλληνες πολίτες τις αγωνίες και τις προτάσεις του και να έχει την τύχη να συμβάλλει στην εξέλιξη και πορεία  της χώρας. Δεν θέλει τον πολίτη άφωνο, χωρίς δυνατότητες επί τέσσερα (4) χρόνια και μια μέρα μόνο πολίτη, τον θέλει κάθε μέρα πολίτη, να μην παρακαλάει για να ακουστεί, αλλά να έχει το δικαίωμα να τον ακούσουν.
Προχωράμε στην θέσπιση νέων θεσμών που οδηγούν στην Δημοκρατία. Με δύο παράλληλα βήματα η εξουσία γίνεται έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Με την θέσπιση νέων δημοκρατικών αρχών, καθολικά εκλεγμένων, που ελέγχουν συνεχώς την άσκηση της εξουσίας και καθορίζουν την πορεία της, η κοινωνία παρεμβαίνει και καταλύει κάθε εξουσιαστικό γραφειοκρατικό φαινόμενο.
Μέσα από τους θεσμούς ουσιαστικής δημοκρατίας ο άνθρωπος εκφράζεται και ορίζει το μέλλον του, ένα μέλλον βασισμένο στην συντροφικότητα και την συλλογικότητα, στην κατανόηση και στην αλληλεγγύη.
Με την θέσπιση θεσμών καθολικής άμεσης δημοκρατίας, ο πολίτης όχι μόνο ελέγχει, αλλά προτείνει, καταδεικνύει και αποφασίζει ο ίδιος για την πολιτική πορεία της Ελλάδας και του τόπου. Οι συνελεύσεις των πολιτών και με την χρήση της τεχνολογίας καθιερώνονται ως συνελεύσεις σημαντικών αποφάσεων για τα τοπικά και πανελλήνια ζητήματα, ως έκφραση της ίδιας της Πολιτείας των Ελλήνων.
Μέσα από την δημοκρατία, με τους θεσμούς των ανεξάρτητων δημοκρατικών αρχών και τους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, πραγματώνεται όχι μόνο η λαϊκή κυριαρχία αλλά και ο κοινωνικός δημόσιος έλεγχος. Ενας έλεγχος πραγματικός, ουσιώδης και προορισμένος από την φύση του να επιτύχει σε κάθε τομέα.
Ετσι θα οδηγηθούμε σε μία πραγματική δημοκρατία, σε μια δημοκρατία από τον λαό και μόνο για τον λαό.        
Αυτό είναι το Λαϊκό Κίνημα, αυτές είναι οι λύσεις που αναζητά και απαιτεί ο φιμωμένος μέχρι σήμερα ελληνικός λαός και με όργανο την Δημοκρατία θα το διαμορφώσουμε όλοι μαζί, θα το ορίσουμε ξανά, μέσα από τις συλλογικότητές μας, που  αποκτούν νέα οντότητα από την πνοή και την σκέψη όλων μας.
 
Γ. Κοινωνισμός
Ο κοινωνισμός, χωρίς τάξεις, ανισότητες, εξουσίες και δόλια συμφέροντα είναι το μόνο πολίτευμα που εκφράζει τον άνθρωπο, τον ελεύθερο ολοκληρωμένο από κάθε άποψη άνθρωπο. Ο Δημοκρατικός Κοινωνισμός είναι αυτός που εξασφαλίζει την αξία της ελευθερίας και της έκφρασης κάθε ανθρώπου.
Δεν μιλάμε πια για σοσιαλισμό - το όνομα έχασε την αξία του, κατάντησε περίγελο και όργανο των μεγάλων συμφερόντων. Ο Δημοκρατικός Κοινωνισμός των Ανθρωπίνων Αναγκών έρχεται να αποκαθάρει το θολό τοπίο που δημιούργησαν οι δήθεν σοσιαλιστές με τις επιλογές, τις πράξεις και την στάση που επέδειξαν.
Για το Λαϊκό Κίνημα το πρώτιστο είναι η συμφωνία μεταξύ των πολιτών αυτής της χώρας να μην υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος να στερείται τα αναγκαία για την διαβίωσή του αγαθά, για κανένα λόγο και για καμιά αιτία. Με κοινή απόφαση πρέπει η κοινωνία να εξασφαλίσει από το πλεόνασμα του πλούτου αγαθών που παράγει σε όλους αυτή την δυνατότητα. Είναι ανάγκη κάθε άνθρωπος που γεννιέται σε αυτή την χώρα να ξέρει ότι δεν θα ζήσει την αγωνία της πείνας και της απαξίωσης, την αγωνία της έλλειψης εκπαίδευσης – παιδείας, την αγωνία της αποξένωσης, της καταφρόνιας και της κοινωνίας των κλασμάτων, την αγωνία της έλλειψης δυνατοτήτων για ένα καλύτερο αύριο, γιατί πάνω στα στοιχεία αυτά οικοδομείται η ανεξαρτησία, η ελευθερία του ανθρώπου, η δυνατότητά του να σκέπτεται και να ενεργεί ελεύθερα, πάνω στα στοιχεία αυτά γεννιέται ο ελεύθερος άνθρωπος και πολίτης.
Για τους λόγους αυτούς 1ο μέλημα και δέσμευση του Λαϊκού Κινήματος της κοινωνίας είναι η νομοθετική καθιέρωση και κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού, ακόμα και με συνταγματική επιταγή.
Πάνω σε αυτή την κοινωνική συμφωνία χτίζεται η νέα ζωή, η νέα Ελλάδα.
Πάνω σε αυτή την κοινωνική συμφωνία θα χτιστεί ένα νέο παγκόσμιο σύστημα λειτουργίας των κοινωνιών που θα έχει ως κέντρο του, όχι το κέρδος, αλλά τον άνθρωπο και την φύση του.
Κανείς δεν πρέπει να σκέπτεται και να προβληματίζεται από την ανέχεια και την αβεβαιότητα ακόμα και να φέρει στην ζωή ένα παιδί, το παιδί αυτό είναι παιδί όλων και θα μεγαλώσει σαν παιδί της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Οι σύγχρονες μορφές οικονομικής οργάνωσης δεν θέτουν ως σκοπό τους τον άνθρωπο, αλλά έννοιες έξω από τον άνθρωπο, όπως παραγωγικότητα, κέρδος και υπεραξίες. Ο άνθρωπος από σκοπό της πολιτικής και της κοινωνίας έχει μετατραπεί σε αντικείμενο κερδοφορίας, σε εξάρτημα της διαδικασίας παραγωγής και αντικείμενο εμπορίου. Ακόμα και βασικές θεμελιώδεις ανάγκες του, όπως ο έρωτας και η άθληση έχουν πλήρως εμπορευματοποιηθεί, αποτελούν αντικείμενο κερδοφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το κίνημα θεωρεί ως καίριο πρώτιστο βήμα και τον χαρακτηρισμό σειράς αναγκαίων βιοτικών αγαθών, ως πραγμάτων για τα οποία δεν επιτρέπεται η κερδοφορία. Αγαθών που ανήκουν στον άνθρωπο και στις κοινωνίες του. Το μόνο κέρδος που είναι νοητό είναι το κέρδος όλων των ανθρώπων, το κέρδος της ζωής και όχι το κέρδος των αδυσώπητων, άψυχων αριθμών.
Το κίνημα θέτει ως κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής τον άνθρωπο και στο σύστημα αξιών του κάθε άλλη έννοια υποχωρεί και είναι υποδεέστερη της αξίας του Ανθρώπου.
Το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας με βάση τις πιο πάνω αρχές και αξίες αποτελεί ένα στόχο που όλους μας αφορά και όλοι πρέπει να συναποφασίσουμε. Βήμα προς βήμα, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη κοινωνία, περισσότερος Ανθρωπος
Στον αγώνα αυτό σας καλούμε, όλους τους συνέλληνες, όλους τους ανθρώπους, στον δίκαιο για όλους αγώνα της δημοκρατίας, του κοινωνισμού, του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.       
3.         ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
            Η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνικής ζωής, είναι η χαρά του παρόντος και η δημιουργία για το αύριο. Η ελληνική οικογένεια είναι ξεχασμένη, αποστεωμένη, ανύπαρκτη και διαλυμένη. Ο νέο-φιλελευθερισμός που μετατρέπει τον άνθρωπο σε μηχανή παραγωγής, εκμετάλλευσης και κατανάλωσης έχει διαλύσει κάθε ανθρώπινη επαφή, έχει μετατρέψει την οικογένεια σε απλή τυπικότητα, σε απλή υποχρέωση και της έχει δώσει ταξική διάσταση. Γιατί ; διότι η οικογένεια είναι ένα μέτρο άδολης προσφοράς και πραγματικής ζωής, όπου δεν έχει θέση το κέρδος.
Κι όμως η νοοτροπία του κέρδους μόλυνε τον άνθρωπο και την οικογένειά του. Εφτιαξε εξουσίες και φραγμούς και περιόρισε την άδολη, την όμορφη αγάπη. Ηδη σήμερα η δημιουργία μιας οικογένειας αποτελεί άφταστο όνειρο για πολλούς ανθρώπους. Φθάσαμε στον πλήρη ατομισμό, αλλά φθάσαμε και στην πλήρη φοβία για την κάλυψη των υλικών υποχρεώσεων μιας οικογένειας. Σήμερα η οικογένεια έχει και αυτή μία απόλυτα συστημική διάρθρωση, όπου το κάθε μέλος της διαδραματίζει ένα ρόλο συστημικό και σκοπός της είναι η συστημική «εκπαίδευση» των νέων ανθρώπων, η συστημική τους ένταξη και «επιτυχία».    Το Λαϊκό Κίνημα και η κοινωνία μας που εκφράζει δεν μπορούν να σταθούν απαθείς και να αφήσουν την ζωή του ανθρώπου έρμαιο της κοινωνίας και του συστήματος του κέρδους. Με όσα ήδη γράφτηκαν και με όσα θα γραφτούν πιο κάτω, το Λαϊκό Κίνημα και η κοινωνία ολόκληρη θα δράσουν αποφασιστικά, εγγυούμενοι την κάλυψη των βιοτικών αναγκών, την ελευθερία επιλογής, την κοινωνική στήριξη, την αξία της άδολης οικογενειακής προσφοράς, τις αξίες του αύριο.
Η ίδια η μητρότητα παραμένει απροστάτευτη και γίνεται αντικείμενο αρνητικής αντιμετώπισης στο εργασιακό περιβάλλον. Η προστασία της μητρότητας είναι σήμερα ανεπαρκής και στην πραγματικότητα ουσιαστικά ανύπαρκτη σε σειρά τομέων του κοινωνικού βίου. Η κοινωνική αναγκαιότητα πραγματικής στήριξης της μητρότητας με νέες γενναίες κοινωνικά και ουσιαστικές ρυθμίσεις αποτελεί προτεραιότητα. Η πλήρης συνταξιοδότηση της πολύτεκνης μητέρας, η αυξανόμενη αδειοδότηση κάθε μητέρας από το 1ο κιόλας παιδί με επαύξηση από το επόμενο, η χορήγηση ειδικών επιδομάτων, η διαμόρφωση ενός νέου ουσιαστικού συστήματος βρεφονηπιακών σταθμών είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Παράλληλα, είναι αναγκαία η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για όσους φέρονται υποτιμητικά και αρνητικά απέναντι στην μητρότητα.    
Οι ίδιες οι αξίες αυτές της προστασίας της οικογένειας και της μητρότητας διαμορφώνουν τον άνθρωπο στην κοινωνική του ζωή, τον δημιουργούν και τον κάνουν κομμάτι μιας δημοκρατικής κοινωνίας αλληλεγγύης, κομμάτι του ανθρώπινου «είναι».      
4. ΠΟΛΕΙΣ
Οι πόλεις της χώρας μας δεν είναι ανθρώπινες. Ανοικοδομήθηκαν και συγκροτήθηκαν στην παρούσα δομή τους, ανορθολογικά και απάνθρωπα με 1η την Αθήνα, ως αντικείμενα του θεωρήματος «οικοδομή = ανάπτυξη» που επέβαλλε ο Κ.Καραμανλής για να ευνοήσει πολιτικές και εργολάβους.
Πόλεις που ασφυκτιούν, πόλεις χωρίς διεξόδους, πόλεις μαρασμού και αντιλειτουργικότητας, πόλεις χωρίς κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, χωρίς χώρους άθλησης, αναψυχής και επαφής με την γνώση, χωρίς χώρους συνάντησης και επαφής των ανθρώπων. Πόλεις που κλείνουν τους ανθρώπους σε απάνθρωπα κατασκευάσματα, που τους διαχωρίζουν και τους απομονώνουν.
Μέχρι και η τελευταία σπιθαμή εδάφους παραδόθηκε στο κέρδος και επειδή αυτό ήταν πραγματικά αχόρταγο επιδόθηκε και σε κερδοφόρες αυθαιρεσίες.
Το μοντέλο της Αθήνας, επεκτάθηκε άκριτα σε όλη την Ελλάδα, καταστρέφοντας ταχύτατα πόλεις – κοσμήματα, πόλεις που αποτελούσαν ιστορικά μνημεία και παράγοντες μιας διαφορετικής  ανάπτυξης.
Η ίδια η πρωτεύουσα της χώρας, η  Αθήνα εκτός από μία πόλη άσχημη και αντιλειτουργική, εκτός από μια πόλη που συνθλίβει, καταπιέζει και γεννά βία, είναι μια πόλη πανάκριβη, που κοστίζει σε όλους τους Ελληνες τεράστια ποσά, τεράστια κομμάτια από την ζωή τους την ίδια, τεράστια ποσά και ενέργεια που στερείται το σύνολο της χώρας.    
Στην χώρα μας οι προνομιούχες τάξεις υπερασπίστηκαν και επέβαλλαν τα κεκτημένα τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων και προγραμματισμός, αλλά κατά το συνήθως συμβαίνον, οι μη προνομιούχες τάξεις να οικοδομούν για να στεγάσουν τις ανάγκες τους, σε περιοχές εκτός σχεδίου, συχνότατα αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχουν υποδομές, δρόμοι, πλατείες, αποχέτευση και όσα θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από ένα κράτος του 20ου αιώνα.
Όλα διαπιστώνονταν εκ των υστέρων όταν ήδη ήταν αργά και κυρίως εις βάρος των ίδιων των κατοίκων και της ποιότητας της ζωής τους. Τα αστικά κόμματα του σήμερα δεν επεμβαίνουν καθόλου στις λογικές αυτές, έρχονται μόνο να απαιτήσουν υπέρογκα πρόστιμα και τέλη, τα οποία, ενώ έπρεπε να αξιοποιούνται στα ίδια αυτά τα οικιστικά μορφώματα, για να βελτιώσουν τις συνθήκες χρησιμοποιούνται ως γενικά έσοδα του αδιάφορου κράτους.
Σαν να μην ήταν τούτο αρκετό το κράτος απέχει επιδεικτικά από την ρύθμιση του ίδιου του χάους και της αστυφιλίας που άφησαν ανέλεγκτα να εξελιχθούν στις ίδιες αυτές τις πόλεις. Το κράτος των νεοφιλελεύθερων κάθε κόμματος δεν έχει ούτε καν την πρόθεση και την φαιά ουσία να ρυθμίσει την λειτουργία των φαναριών στις πόλεις, που σφύζουν, ασφυκτιούν και μολύνονται από τα χιλιάδες μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα. Όχι μόνο δεν προβάλλει άλλα πρότυπα πόλεων, αλλά αδιαφορεί και για το χάος, παραδίδοντας το πολίτη σε μια ανόητη σπατάλη που φέρνει κέρδος σε λίγους. Η μόλυνση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και συνακόλουθα και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων είναι φυσικό συνεπακόλουθο αυτών των καταστάσεων.
Το Λαϊκό Κίνημα, το κίνημα του ανθρώπου δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο μπροστά σε όλα αυτά. Το Λαϊκό Κίνημα δεσμεύεται στην θεραπεία των πιο πάνω προβλημάτων, δεσμεύεται στην άμεση επιστημονική μελέτη όλων των προβλημάτων των πόλεων και στην πρόταση και εφαρμογή λύσεων, τόσο για τις υπάρχουσες δομές, όσο και για την δημιουργία νέων πολεοδομικών συγκροτημάτων που θα εξανθρωπίσουν και θα καταστήσουν λειτουργικές τις υπάρχουσες πόλεις.
Το Λαϊκό Κίνημα προβάλλει ένα νέο μοντέλο διαβίωσης, ανθρώπινο και ουσιαστικό. Μια νέα δομή και κουλτούρα πόλης είναι αναγκαία. Πόλεις λειτουργικές, ανθρώπινες, με ασφαλή ενεργειακά κτίρια που εκμεταλλεύονται τα φυσικά φαινόμενα και τις καιρικές συνθήκες, και ταυτόχρονα προστατεύονται από αυτές. Στον τόπο μας η ενεργειακή κλιματική θωράκιση των κτιρίων αποτελεί τμήμα του μακραίωνου παραγωγικού πολιτισμού. Αυτό τον πολιτισμό πέταξαν στα σκουπίδια και θέλουν να εξαφανίσουν οι πλασιέ των πολυεθνικών εταιρειών, είτε είναι πολιτικοί, είτε επιχειρηματίες, είτε ο,τιδήποτε άλλο. Το Λαϊκό Κίνημα έχει την θέση ότι η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων θα πρέπει να γίνεται πρώτιστα με βάση τις τεχνικές του ελληνικού παραγωγικού πολιτισμού. Πέραν αυτού η παραγωγή γνώσης από τα πανεπιστήμια και αντίστοιχα προϊόντα πρέπει και μπορούν να κατασκευάζονται την Ελλάδα από Ελληνες.  
Πρότυπα οργάνωσης πόλεων και κτιρίων πάνω στα ανωτέρω δεδομένα, αποτελούν το αντικείμενο μελέτης που άμεσα  δίνεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Παράλληλα, θα συγκροτηθεί ειδικό ταμείο στο οποίο θα εισφέρονται ως έσοδα όλα τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές προκειμένου να προχωρήσει ο εξανθρωπισμός των πόλεων. Η ποιότητα ζωής του ανθρώπου των πόλεων τίθεται στο επίκεντρο.
Το σπίτι, ο οίκος, είναι το μέσο προστασίας των ανθρώπων από τα στοιχεία της φύσης. Αυτή η προστασία είναι μια βασική βιοτική ανάγκη των ανθρώπων. Η σύλληψη της διάστασης αυτής μέσα στο πλαίσιο ενός συστήματος με κέντρο τον άνθρωπο και την κάλυψη των αναγκών του δείχνει τον δρόμο της πολιτικής επιλογής. Η πατρίδα μας, η χώρα μας, ο τόπος μας έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν κατοικία σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην κατοικία. Οι δυνάμεις, οι άνθρωποι αυτού του τόπου μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν να χτίζουν σπίτια για όλους, σπίτια ανθρώπινα, σπίτια λειτουργικά. Είναι η κοινωνική συγκρότηση που επιδιώκουμε και η κοινωνική συνεισφορά αυτή που θα δημιουργήσει σπίτια για όλους και θα αντικαταστήσει στις τσιμεντουπόλεις της Ελλάδας.   
Οι ίδιες οι πόλεις οφείλουν δημοκρατικά να αποφασίσουν για την πορεία της ανάπτυξής τους, να δηλώσουν τι θέλουν και να μετάσχουν στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Πρώτιστη ανάγκη η διαχείριση των απορριμμάτων που κυκλώνουν τις πόλεις και μολύνουν την ύπαιθρο. Τα εργοστάσια ανακύκλωσης – κομποστοποίησης – λιπασματοποίησης και κάθε τεχνολογική καινοτομία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για να προστατεύσουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αλλά και με την παραγωγή δωρεάν βιολογικών λιπασμάτων να γίνουν ο μοχλός εξασφάλισης άλλων βιοτικών αναγκών και της ποιότητας ζωής όλων.
Στόχος επίσης είναι αυτή η πόλη, αυτή η πόλη που δημιουργήθηκε από τον καπιταλισμό, ή πόλη που είναι αδικαιολόγητα μεγάλη για τα δεδομένα της πατρίδας μας να αλλάξει άρδην. Ο στόχος είναι να αντιστραφεί το κύμα αστυφιλίας, να ζωντανέψει η ύπαιθρος, η «επαρχία», η ψυχή της Ελλάδας.
Το Λαϊκό Κίνημα θα προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίων ανάπτυξης των πόλεων, ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή του πληθυσμού.  
 Στην προσπάθεια αυτή για καλύτερη ποιότητα ζωής είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η αποφασιστική συμμετοχή των κατοίκων. Ο,τι εφαρμοστεί πρέπει να εφαρμοστεί, όχι με την δύναμη της κρατικής επιβολής, αλλά με την συναπόφαση και τις υποδείξεις των ίδιων των πολιτών.
Για τον λόγο αυτό η έκφραση της βούλησής τους γίνεται θεσμική υποχρέωση.        
Οι πόλεις μας γίνονται ανθρώπινες και ουσιαστικές, παύουν να δημιουργούν δομές που εξυπηρετούν το κέρδος λίγων και εξυπηρετούν μόνο τον άνθρωπο, τον κάτοικό τους.
5. ΥΠΑΙΘΡΟΣ
Η ύπαιθρος της πατρίδας μας είναι η πατρίδα όλων μας και η ψυχή της Ελλάδας. Κάθε πέτρα, κάθε γωνιά είχε την ιστορία της, είχε το όνομά της. Οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών έφεραν την ύπαιθρο, την ψυχή της χώρας στην ερήμωση και στην παραγωγική αχρήστευση. Ο τουρισμός, όπου υπήρξε, αντί να οδηγήσει σε παραγωγική συγκρότηση κατέληξε σε πλήρη κοινωνική και παραγωγική αποδιοργάνωση, στην αναπαραγωγή ενός μοντέλου κερδοσκοπίας και ασυδοσίας.
Η ύπαιθρος μαραζώνει από εγκατάλειψη και αδιαφορία.
Καμία μελέτη, καμία πρόταση ουσιαστικής ανάπτυξης, αλλά μόνο προτάσεις εκμετάλλευσης της φύσης και των ανθρώπων της.  
Οι άνθρωποι της υπαίθρου είναι πολλές φορές εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, απομονωμένοι από την υπόλοιπη χώρα, από τις παροχές υγείας, πολλές φορές ακόμα και από τροφοδοσία.
Τα κόμματα εξουσίας και η λογική της άρχουσας τάξης προέταξαν το εμπορικό κέρδος, άφησαν χωρίς καμμία μέριμνα την ύπαιθρο να ερημώνει, δεν προστάτευσαν τα εισοδήματα, δεν φρόντισαν για την παροχή υπηρεσιών στους ανθρώπους.
 Τα ακριτικά νησιά μας είναι πλέον απομονωμένα, χωρίς θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Η Ελλάδα χωρίς την ύπαιθρο και τους ανθρώπους της είναι μια άλλη χώρα, ένα κράτος λειψό και ημιθανές.
Η πρόταση της πράσινης ανάπτυξης βγαλμένη μέσα από τα πιο συντηρητικά κέντρα της παγκόσμιας εξουσίας και της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν ανήκει στους κατοίκους της υπαίθρου, ανήκει στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία που έρχεται να δεσμεύσει τεράστιες περιοχές, εκμεταλλευόμενη για μία ακόμα φορά την ελληνική ύπαιθρο και τους κατοίκους της στο έπακρο. Οι λύσεις που δίνονται πιο κάτω δίνουν στους ανθρώπους της υπαίθρου το αναφαίρετο δικαίωμα να είναι αυτή που θα λειτουργήσουν στην ανάπτυξή της.
Θεσμοί παροχής κοινωνικής προστασίας δημιουργούνται από την αρχή και σχεδιάζονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε γωνιάς της χώρας.
Παράλληλα, νέοι άνθρωποι, επιστήμονες που θέλουν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο, δεν αφήνονται στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, ενισχύονται πραγματικά και αμείβονται καθώς παράγουν κοινωνικό έργο.
6. ΠΛΟΥΤΟΣ
Ο τόπος αυτός ακόμα και όπως τον έχουν αφήσει, παρατημένο, παραμελημένο, χωρίς φροντίδα, χωρίς μελέτη των δυνατοτήτων του, έρμαιο χωρίς αξία στα χέρια λίγων επιτήδειων, μπορεί να παράγει και παράγει σημαντικό πλούτο- ανέθρεψε άλλωστε εκατοντάδες γενιές άξιων ανθρώπων.
Ο πλούτος αυτός νέμεται από λίγους, ολοένα και λιγότεροι νέμονται τον πλούτο των Ελλήνων, τον πλούτο που παράγουν οι Ελληνες, οι εργαζόμενοι με κάθε έννοια, τον πλούτο που παράγει ο τόπος μας.
Οι κοινωνίες κλασμάτων είναι παρούσες για να υποδηλώνουν τις τεράστιες αντιθέσεις που έρχονται.  
Είναι για μας αναγκαίο ο πλούτος αυτός να διανεμηθεί δίκαια σε όλους για το κοινό καλό, για το καλό όλων.
Η αναδιανομή των υπερκερδών είναι αναγκαία για να χτιστεί η νέα Ελλάδα, η Ελλάδα κόσμημα του πλανήτη, η Ελλάδα που θα γίνει ο φάρος του κόσμου ξανά, η Ελλάδα των ελεύθερων Ελλήνων πολιτών. Οποιος έχει την βούληση να δημιουργεί μπορεί να το κάνει ανεμπόδιστος, όμως το αποτέλεσμα της δημιουργίας του δεν μπορεί να ανήκει στον ίδιο αποκλειστικά, αλλά γίνεται και κτήμα όλων των ανθρώπων.  
Πέρα όμως από αυτό, με την βοήθεια της νεολαίας μας που δεσμεύεται σε γνώσεις παρωχημένες και άχρηστες, θα μελετήσουμε και θα μελετάμε συνέχεια τις ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου μας.
Το αποτέλεσμα των μελετών που ποτέ δεν θα σταματήσουν, θα είναι κτήμα όλων των Ελλήνων, όχι των λίγων, αλλά όλων, για να μάθουμε τον τόπο μας και τις δυνατότητές μας, για να μπορέσουμε ό,τι κάνουμε να το κάνουμε καλύτερα και ευκολότερα.
Για να δοθούν διέξοδοι και λύσεις σε όσους ασφυκτιούν ή προσπαθούν απεγνωσμένα για ένα καλύτερο αύριο.
Ετσι σύντομα θα ανατείλει μια νέα ημέρα για τον τόπο μας, ένα νέο αύριο χωρίς ανεργία, χωρίς αγωνία.
7. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Το δημόσιο χρήμα, το χρήμα όλων μας, με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε και έπρεπε να έχει άλλη μορφή, νέμεται και χαρίζεται σε ημέτερους της κάθε εξουσίας και κόμματος.
Είναι σαφές και γνωστό σε όλους τους σκεπτόμενους Ελληνες, σε όσους έχουν την ελάχιστη έστω πρόσβαση στην εξουσία, ότι η πολιτική των κυβερνώντων πολλές φορές καθορίζεται από τις ορέξεις ισχυρών του πλούτου, που στηρίζουν κόμματα και μηχανισμούς ακόμα και οικονομικά. Οι ίδιοι οι κυβερνώντες επιλέγονται και προωθούνται από τους ίδιους κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας.
 Τα ανταλλάγματα είναι η συμμετοχή στην διανομή – κέρδος από το βιός και το υστέρημα του Ελληνα, που αντί να πάει ατόφιο σε έργα και δαπάνες που έχει ανάγκη ο τόπος μας, ενθυλακώνεται από τους μηχανισμούς αυτούς.
Τίποτα στον τόπο δεν προχωρά με τον τρόπο αυτό, παρά μόνο η σήψη και η γενική αίσθηση διαφθοράς, μια γενική αίσθηση που σπάνια λανθάνει, αλλά και καλλιεργεί φαινόμενα αλλοτρίωσης, απαξίωσης των πάντων και μας «εκπαιδεύει» όλους, μας προετοιμάζει, να γίνουμε ένα ακόμα γρανάζι της διαφθοράς και της διαπλοκής αυτής με αντάλλαγμα προσωπικά οφέλη.
ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. λειτούργησαν με τις ίδιες λογικές. Τα οικτρά αποτελέσματα τα βιώνουμε όλοι με το τεράστιο χρέος που δημιούργησαν πολιτικοί και επιχειρηματίες κλέβοντας το χρήμα του λαού.
Το Λαϊκό Κίνημα θέτει ως σύνθημα του την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, διαφάνεια παντού.
Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση της διαφάνειας είναι αναγκαία.
Τίποτα δεν μπορεί να είναι κρυφό και σκοτεινό στην Ελλάδα του αύριο.
Κάθε προμήθεια και καταβολή από το Δημόσιο και κάθε νομικό πρόσωπο στο οποίο μετέχει ή το χρηματοδοτεί το Δημόσιο, θα δημοσιεύεται υποχρεωτικά και αναλυτικά στο διαδίκτυο.
Οι διαγωνισμοί προμηθειών και δημοσίων έργων παύουν να είναι κλειστοί και μυστικοί. Γίνονται όλοι δημόσιοι, ανοικτοί, με διάρκεια και μέσω διαδικτύου. Κάθε ενδιαφερόμενος ή πολίτης έχει πρόσβαση στα στοιχεία και μπορεί να εκφράσει τις επιφυλάξεις ή παρατηρήσεις του. Οι μετέχοντες μπορούν να υποβάλλουν βελτιωμένη προσφορά μέσα. Ετσι οι διαγωνισμοί γίνονται πραγματικά δημόσιοι και διάφανοι, δημοκρατικά ελεγχόμενοι και προς το συμφέρον του δημοσίου. Η πορεία υλοποίησης ενός έργου και οι αναπροσαρμογές τιμών παρακολουθούνται κατά τον αυτό τρόπο.
Κάθε πολίτης ή οργάνωση που έχει ερωτηματικά θα μπορεί να θέσει ερώτημα στον κάθε φορέα και αυτός σε σύντομο χρόνο και πλήρως αιτιολογημένα θα πρέπει να απαντήσει. Αν οι απαντήσεις δεν έλθουν ή δεν είναι ικανοποιητικές ο ποινικός νόμος θα έχει τον λόγο.
Η δημόσια σπατάλη υπέρ ημετέρων πρέπει να σταματήσει.
Η θέσπιση δημοκρατικά εκλεγμένης από όλους τους πολίτες αρχής ελέγχου διαφάνειας συμβάσεων που θα συγκεντρώνει τα ανωτέρω, που θα μεριμνά και θα ελέγχει είναι επιβεβλημένη.
Το αυτό θα ισχύσει και σε κάθε κρατική επιχορήγηση.
Πέραν τούτου παύουν οι επιχορηγήσεις άνευ αιτιολογίας, κάθε σωματείο ή ένωση προσώπων που επιθυμεί επιχορήγηση θα χρηματοδοτείται μόνο για συγκεκριμένη εκδήλωση ή σκόπιμη δαπάνη και με την υποβολή και έλεγχο των αντιστοίχων παραστατικών.
Ούτε μία δεκάρα του Ελληνα φορολογούμενου δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένη, είναι καθήκον όλων.
8. ΕΡΓΑΣΙΑ
Το Λαϊκό Κίνημα ως κίνημα του δημοκρατικού κοινωνισμού δεν αποδέχεται την εξάρτηση ανθρώπου από άνθρωπο, πολύ περισσότερο δεν αποδέχεται την πρόταξη της κερδώας οικονομίας έναντι του ανθρώπου.
Το Λαϊκό Κίνημα θα αγωνιστεί στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη για την δημιουργία μιας νέας οικονομίας με κέντρο και σκοπό της, την κοινωνική προσφορά και τον άνθρωπο.
Μια νέα οικονομία που δεν θα έχει ως σκοπό το κέρδος, αλλά την απόλαυση της ζωής του ανθρώπου μέσα από λογικές και παραγωγικές διαδικασίες που δεν θα καταστρέφουν, δεν θα αναλώνουν τον πλανήτη εις όφελος κανενός, πόσο μάλλον εις όφελος λίγων.
Το Λαϊκό Κίνημα σκοπεύει, σχεδιάζει και προτείνει την οικονομία της κοινωνίας και του ανθρώπου.
 Ένα μέσο για αυτό είναι η εξοικονόμηση ωρών  εργασίας από τις εφαρμογές της τεχνολογίας υπέρ του κοινωνικού συνόλου, υπέρ του εργαζόμενου.
 Παράλληλα, το Λαϊκό Κίνημα δεν παραβλέπει τις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και την ανάγκη ρύθμισής τους, ώστε να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και να καλύπτουν τις βιοτικές του ανάγκες.
Οι αμοιβές της εργασίας στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωζώνη. Ουσιαστικά αντιστοιχούν σε βιοτικό επίπεδο φτώχειας και τούτο είναι μια κατάσταση που πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Δεν είναι δυνατόν ο εργαζόμενος άνθρωπος που αφιερώνει την ζωή στην εργασία του να μην μπορεί να εξασφαλίσει από αυτή τα αναγκαία προς το ζείν, να δεσμεύεται και να διαιωνίζεται η προοπτική φτώχειας και ανέχειας για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Το Λαϊκό Κίνημα θα αγωνιστεί ώστε ο ελάχιστος καταβαλλόμενος μισθός να είναι πάντοτε ο διπλάσιος των βασικών υλικών ανθρώπινων βιοτικών αναγκών.
Στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας  δεν μπορεί να γίνει καμία έκπτωση και κανένας συμψηφισμός.
Το Λαϊκό Κίνημα δεσμεύεται να ορίσει ως ελάχιστο μηνιαίο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη το ποσό των 1.200 Ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται μέχρι να καλύπτει τον πιο πάνω στόχο.
Η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα πιο ασφυκτικά και μειωτικά για τον εργαζόμενο άνθρωπο νομικά καθεστώτα της Ευρώπης.
Η αναιτιολόγητη απόλυση δίνει το στίγμα της αυθαιρεσίας και των εξουσιών του εργοδότη.
Ολοι πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι απέναντι στην εργασία μας, εργαζόμενοι και εργοδότες.
Το Λαϊκό Κίνημα άμεσα θα καταργήσει όλες τις διατάξεις που δημιουργούν το πλαίσιο αυθαιρεσίας και θα τις αντικαταστήσει με νέες που θα δίνουν το στίγμα της δημοκρατίας και της συνεργατικότητας στους χώρους δουλειάς.
Η αναιτιολόγητη απόλυση καταργείται και πρέπει να είναι αιτιολογημένη, η αιτιολογία σημειώνεται σε ειδικό βιβλίο εργαζομένου.
Το εργατικό δίκαιο, ατομικό και συλλογικό αλλάζει και κωδικοποιείται για να εξασφαλίσει την σαφή γνώση, την ποιότητα της εργασίας και την υπευθυνότητα, για να καταστείλει την αυθαιρεσία, για να μετατρέψει άμεσα την δουλειά – λέξη απότοκο της δουλείας – σε εργασία.
Θεσμοί μερικής απασχόλησης και δανεισμού εργαζομένων μειωτικοί για την ανθρώπινη υπόσταση καταργούνται ή τροποποιούνται.
Μερική απασχόληση σημαίνει ολόκληρο ημερομίσθιο, δανεισμός εργαζομένων σημαίνει άνθρωπο - εμπόρευμα και καταργείται.
Πέρα όμως από όλα αυτά, το Λαϊκό Κίνημα έχει ένα κυρίαρχο στόχο: να οδηγήσει τους ανθρώπους πέρα από και έξω από κάθε καθεστώς εξάρτησης στην εργασία τους. Η ελευθερία και η χειραφέτηση των ανθρώπων περνά μέσα από τη δυνατότητά τους να συγκροτούν συλλογικότητες και να έχουν αυτοί και η κοινωνία την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των μονάδων εργασίας τους.
Το Λαϊκό Κίνημα προβάλλει και προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο συγκρότησης της οικονομίας, ένα μοντέλο όπου οι συλλογικότητες των εργαζομένων με την συνδρομή της κοινωνίας θα διοικούν, θα αποφασίζουν, θα ενεργούν, θα είναι οι ίδιοι οι οποίοι θα αυτοδιαχειρίζονται την παραγωγική τους μονάδα.  
9. ΑΝΕΡΓΙΑ
Η σύγχρονη μάστιγα της Ελλάδας που δεν παράγει πλέον, αλλά μόνο καταναλώνει είναι η ανεργία.
Το Λαϊκό Κίνημα έχει την θέση ότι Ελλάδα σε κάθε ιστορική στιγμή είναι οι Ελληνες.
Στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα της φαυλοκρατίας και της εξάρτησης, ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, ολοένα και περισσότεροι Ελληνες βιώνουν την αχρήστευση, τον πόνο, τον φόβο και την στέρηση που ονομάζεται ανεργία.
Απόλυτα υπεύθυνες για τα αποτελέσματα αυτά είναι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τα κόμματα της ολιγαρχίας, από το σχολείο έως την παραγωγή.
Η ανεργία δημιουργεί στρατιές απελπισμένων ανθρώπων, ανθρώπων χωρίς αύριο και ελπίδα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ανθρώπων που πολλές φορές θυσιάζουν την αξιοπρέπειά του για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα αγαθά της διαβίωσης.
Η αξιοποίηση όλων των Ελλήνων, η παραγωγική εργασία για όλους τους Ελληνες, είναι η μοναδική πολιτική του Λαϊκού Κινήματος, είναι η διέξοδος από κάθε κρίση, υποτέλεια και συμβιβασμό.  
Το Λαϊκό Κίνημα δεν δίνει επιδόματα και δεν αρκείται σε ελεημοσύνες.
Το Λαϊκό Κίνημα εξασφαλίζει τις βιοτικές ανάγκες κάθε Ελληνα, με αντίστοιχη υποχρέωσή του για παροχή κοινωνικά επωφελούς εργασίας.
Με όπλο την γνώση οργανώνονται σε όλη την χώρα, παραγωγικές μονάδες που θωρακίζονται  νομοθετικά από την ασυδοσία και την απάτη των μεγαλοαπατεώνων της ολιγαρχίας και με όπλο την παραγόμενη διαρκώς γνώση προχωρούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Είναι σαφές ότι το σχέδιο του Λαϊκού Κινήματος για την εξάλειψη της ανεργίας εδράζεται σε σειρά ρυθμίσεων και παρεμβάσεων στην οικονομία, που ξεκινούν όχι μόνο από την πολιτική στήριξης των ανέργων σε κάθε επίπεδο,  αλλά και την μελέτη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, την ενίσχυση των παραγωγικών δομών, την δυνατότητα αυτοοργάνωσης των εργαζομένων, την δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων μονάδων παραγωγής σε τομείς που πράγματι μπορούν να είναι παραγωγικοί, την δημιουργία πανεπιστημιακών, παραγωγικών και επιμορφωτικών σχολών με ειδικά αντικείμενα και γνώση παραγωγικής οργάνωσης.
Το νομικό πλαίσιο αλλάζει, ο Ο.Α.Ε.Δ. αλλάζει μορφή και γίνεται ένα σύγχρονο κοινωνικό εργαλείο προσφοράς γνώσης, σύντομα ο άνεργος θα μπορεί να  επανέλθει στην εργασία, είτε ως εργαζόμενος είτε απασχολούμενος σε νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργούνται με την συμμετοχή του.  
Κανένας Ελληνας δεν μπορεί να είναι στην γωνία της νέας Ελλάδας, όλοι είμαστε κομμάτι της και συμμέτοχοι σε αυτή.
Ο στόχος είναι σαφής σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει άνεργος στην χώρα.
10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οικονομία είναι ο κοινωνικός μηχανισμός που έχει ως σκοπό την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για τον Ανθρωπο, για τον πολίτη, για τον λαό.
Σε όλο τον πλανήτη βιώνουμε την διαστροφή, την καταστροφή, την στυγνή εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την φτώχια, τον μαρασμό και τον θάνατο. Ο άνθρωπος έχει παύσει να αποτελεί το κέντρο της κοινωνίας του. Κέντρο της κοινωνίας έχει γίνει το οικονομικό κέρδος κάποιων και ο άνθρωπος αναλώνει την σύντομη ζωή του σαν απλό γρανάζι … .
Τα αγαθά αντί να παράγονται στις ποσότητες και στην ποσότητα που χρειάζονται για να αναλωθούν από τους ανθρώπους, αντί αξία τους να είναι η χρήση τους, παράγονται ή δεν παράγονται αποκλειστικά με βάση την χρηματική τους αξία. Ακόμα δε και η χρηματική αξία των αγαθών καθορίζεται από λίγους, από μονοπώλια και ολιγοπώλια και μέσα από κερδοσκοπικά τεχνητά παιχνίδια.    
Το Λαϊκό Κίνημα οραματίζεται μια νέα οικονομία, μια οικονομία πρωτοπόρα, δημιουργική. Μια οικονομία της κοινωνίας με κέντρο τον άνθρωπο και στόχο την απελευθέρωση του ανθρώπου και την εθνική παραγωγική αυτάρκεια.
Το μοντέλο που ακολουθείται στην χώρα μας πάνω από ένα αιώνα απέτυχε οικτρά, δεν μας ταιριάζει, δεν αποδίδει : είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένο.
Δεν μπορεί μία ολόκληρη χώρα να αναμένει πότε και με ποιους όρους ο εκάστοτε κεφαλαιούχος θα έλθει να «επενδύσει» σε κάποιο τομέα της οικονομίας. Με καθαρή ματιά, οι «επενδύσεις» από επιχειρηματίες αποτελούν ενέργειες που φέρνουν την υποτέλεια, την εκμετάλλευση και την εξάρτηση της χώρας και των ανθρώπων της. Η πατρίδα μας δεν χρειάζεται τέτοιες επενδύσεις και τέτοιους επενδυτές. Η πατρίδα μας χρειάζεται πίστη στην δύναμη των Ελλήνων, πίστη στην δύναμη και την έμπνευση των ανθρώπων για να δημιουργηθεί μια οικονομία που να ανήκει σε όλους τους Ελληνες, μια πατρίδα που να ανήκει σε όλους τους Ελληνες και τις κοινωνίες τους
Είναι χιλιάδες οι λόγοι για τους οποίους η πρωτοβουλία για κάθε δράση και δραστηριότητα πρέπει να ανήκει στην κοινωνία των Ελλήνων, στον ίδιο τον ελληνικό λαό.
Είναι χιλιάδες οι λόγοι για τους οποίους η οικονομία πρέπει να ανήκει σε αυτό τον λαό και αυτόν κυρίαρχα να εξυπηρετεί.
Βασικοί τομείς της οικονομίας που είναι ταγμένοι για την εξυπηρέτηση βασικών βιοτικών ανθρώπινων αγαθών ή εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα τίθενται με απόφαση του ελληνικού λαού  υπό τον έλεγχο του «κοινού των Ελλήνων» και ως αγαθά εκτός ή περιορισμένης κερδοφορίας ανάλογα με την περίπτωση.
Το κράτος, δομημένο πλέον ως ενεργούσα δημοκρατικά κοινωνία ανακτά την κυριότητα των μέσων παραγωγής, όπου αυτό είναι εφικτό ή ιδρύει νέες μορφές συμμετοχής στην παραγωγή βασικών βιοτικών αγαθών. Σε κάθε περίπτωση και σε πρώτη φάση τα αγαθά αυτά τίθενται υπό τον άμεσο κοινωνικό έλεγχο.
Το κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο δεν μπορεί να επεκταθεί σε νέες μορφές δραστηριότητας που αφορούν τους βασικούς αυτούς τομείς και να καταστεί θεσμικός ρυθμιστής των κοινωνικών αναγκών και του κόστους τους.
Τα βασικά βιοτικά αγαθά και υπηρεσίες πρέπει να ελέγχονται από την κοινωνία, να είναι κτήμα όλων για να μπορεί ο άνθρωπος – πολίτης να βιώσει ελεύθερος την ζωή του.
Ο πρώτος και κεφαλαιώδης στόχος του Λαϊκού Κινήματος είναι η παραγωγική αυτάρκεια της χώρας, για να πάψουν οι εξαρτήσεις και η εξαγωγή του μόχθου και των χρημάτων του Ελληνικού λαού στο εξωτερικό. Για να μπορεί η Ελλάδα και οι Ελληνες να είναι βέβαιοι ότι κανείς δεν θα πεινάσει, κανείς δεν θα στερηθεί κανείς τις βιοτικές ανάγκες του.
Ο δεύτερος στόχος είναι η αντικατάσταση του εγκληματικού κοινωνικά και οικονομικά ψευδοθεωρήματος του δήθεν «ελεύθερου ανταγωνισμού» που ευνοεί μόνο τους ισχυρούς, από την ποιότητα. Η καθιέρωση ελληνικών στάνταρτς και προδιαγραφών ποιότητας, βασισμένων στον χιλιάδων ετών παραγωγικό πολιτισμό της χώρας, στην επιστήμη και στις ανάγκες του ανθρώπου, είναι η ελληνική απάντηση στον κανιβαλισμό του ανταγωνισμού. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τόπος μας, αυτός που οι εγκληματικές πολιτικές απαξίωσαν, παράγει προϊόντα με απαράμιλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο στόχος και η λύση για την Ελλάδα δεν είναι οι τεράστιες ποσότητες βιομηχανοποιημένων απρόσωπων προϊόντων, αλλά προϊόντα ποιότητας, προϊόντα με προσωπικότητα, προϊόντα που περιέχουν την Ελλάδα και αντανακλούν την ομορφιά της χώρας και των Ελλήνων, των παραγωγών τους.   
Σταδιακά απελευθερώνονται οι άνθρωποι από την δουλεία της μισθωτής εργασίας και από αντιπαραγωγικές εργασίες και μετέχουν της πραγματικής, της παραγωγικής οικονομίας, ώστε να εργαζόμαστε όλοι λιγότερο, έχοντας πραγματικό ελεύθερο χρόνο και πραγματική ζωή.
            Η ίδια η βούληση του ανθρώπου, τα ταλέντα και οι κλίσεις του γίνονται αντικείμενο ουσιαστικής συνεχούς μελέτης και έκφρασης, ώστε ο κάθε άνθρωπος  να μπορεί να δημιουργήσει και να προσφέρει στον τομέα που επιθυμεί. Η ίδια η δημιουργία του καθίσταται αγαθό έκφρασης, αγαθό ιδιαίτερης αξίας.   
Με την συνεχή μελέτη και ανάλυση κάθε δυνατότητας του τόπου, την οποία διενεργούν τα πανεπιστήμια και προσφέρουν δωρεάν σε όλους τους Ελληνες ως γνώση, καθίστανται σαφείς και γνωστές σε όλους οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και ο τρόπος παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, που πρώτα από όλα θα ανεβάσουν το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.
Η οικονομία αναπτύσσεται σε ουσιαστική και ορθή βάση. Η γνώση γίνεται κτήμα όλων και όχι των λίγων.
Το κράτος αναλαμβάνει την ενίσχυση των παραγωγικών επενδυτικών προτάσεων που προτείνονται και αποφασίζονται από την κοινωνία στα πλαίσια αυτά. Ο κοινωνικός εθελοντισμός έρχεται να ενισχύσει κάθε πρωτοβουλία. Η κοινωνία είναι παρούσα ελέγχει, καθοδηγεί, αποφασίζει μέσα από θεσμούς δημοκρατίας και ανεξάρτητες καθολικά εκλεγμένες αρχές. Οι ενισχύσεις, που αποτελούν χρήματα που ανήκουν σε όλους τους Ελληνες και δίνονται πλέον σε όλους, ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές.     
Στόχος της οικονομίας του Λαϊκού Κινήματος δεν είναι μια οικονομία που να ανήκει σε λίγους, αλλά μια οικονομία που να ανήκει σε όλους.
            Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο εξόδου από την χώρα των επιδοτούμενων επιχειρήσεων καθιερώνεται ειδικό κρατικό ενέχυρο στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των επιδοτούμενων επιχειρήσεων που καθιστά αδύνατη την μεταφορά ολόκληρων μονάδων στο εξωτερικό και εξασφαλίζει την διατήρηση των παραγωγικών μονάδων στην χώρα.
            Επίσης η ελληνική πολιτεία δημιουργεί νομικό πλαίσιο για την δυνατότητα των εργαζομένων να δημιουργήσουν ανεξάρτητες απόλυτα αυτοδιοικούμενες επιχειρήσεις, με στόχο το κοινωνικό συμφέρον. Τούτο ιδίως σε επιχειρήσεις  βιώσιμες που κλείνουν στο πλαίσιο της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» με σκοπό τα υπερκέρδη. 
            Η καθιέρωση θεσμού κοινωνικής ευρεσιτεχνίας, έρχεται να υλοποιήσει την θέση ότι η τεχνολογική πρόοδος πρέπει να ανήκει σε όλους και να υπάρχει για το συμφέρον όλων.    
            Για άπαντα τα ανωτέρω οι έλληνες πολίτες έχουν άμεσο και αποφασιστικό ρόλο και λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις μέσα από δημοκρατικούς κοινωνικούς θεσμούς.
10.1    Οι Ελληνες αγρότες (κτηνοτρόφοι, αλιείς) που τόσο δεινοπάθησαν ενισχύονται:
- με την καθιέρωση θεσμών άμεσης παραγωγικής επικουρίας και προτάσεων.
- με το σύστημα προστασίας της τιμής του προϊόντος τους, ώστε να καλύπτουν τα έξοδα καλλιέργειας και να έχουν και ένα θεμιτό κέρδος.
- με σειρά θεσμών που θα γενικεύσουν την οικολογική – βιολογική καλλιέργεια. 
- στο επίπεδο της γνώσης, με  βάση μελέτες και αναλύσεις αλλά και επιμορφωτικά προγράμματα, ώστε να επιλέξουν τις σωστές για τον τόπο τους παραγωγές.
-  μη τον ανασχεδιασμό και άμεση συνδρομή ειδικών στα ανά τόπο προβλήματα.
-  με τον καθορισμό ελάχιστης τιμής πώλησης των προϊόντων τους, ώστε να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια των μεσαζόντων, την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος με νέους θεσμούς, με την ενίσχυση των δυνατοτήτων τυποποίησης και εμπορίας και την επιλογή των εξαγωγικών αγορών.
- με την λήψη χαμηλότοκων παραγωγικών δανείων από τον ΕΛΓΑ και την ρύθμιση των παλαιών δυσβάστακτων δανεισμών.
Το Λαϊκό Κίνημα έχει ως στόχο την Ελλάδα της απόλυτης παραγωγικής αυτάρκειας. Είναι εφικτό και αναγκαίο.           
Ποτέ πια ο έλληνας αγρότης δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.
10.2 Ο Ελληνας παραγωγός σε κάθε τομέα παραγωγής αξίζει του σεβασμού και της συνδρομής όλων μας και ενισχύεται με γνώση και ανάλογους θεσμούς.  Στηρίζεται στον αγώνα της παραγωγής έναντι σε όσους θέλουν να τον καταστήσουν υποχείριό τους.
10.3 Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν την φαντασία και είναι πολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι τράπεζες έχουν καταστεί σύγχρονοι τοκογλύφοι και εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας. Τα ελληνικά νοικοκυριά για να ξεφύγουν προσωρινά από την ανέχεια και για να καλύψουν τις ανάγκες τους καταφεύγουν σε δανεισμό με επαχθέστατους όρους, υποθηκεύοντας  την ίδια τους τη ζωή και το μέλλον τους. Το Λαϊκό Κίνημα προτείνει σειρά μέτρων από το πάγωμα των τόκων μέχρι την διαγραφή χρεών. Οι Ελληνες οφείλουν και δικαιούνται να συναποφασίσουν για μία σύγχρονη «σεισάχθεια». Πέρα όμως από όλα αυτά άμεσο μέλημα είναι η δημιουργία μίας τράπεζας, ενός ταμείου που δεν θα έχει σκοπό το κέρδος, αλλά μόνο την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας.
10.4    Η οικονομική κρίση
Η οικονομική κρίση είναι άμεσο απότοκο του συστήματος. Ενός συστήματος βουτηγμένου στην εκμετάλλευση και την διαφθορά. Πολιτικοί και επιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι, αποδείχθηκε ότι έδρασαν και δρουν ώστε να κυριαρχήσουν καταληστεύοντας τους λαούς, τους ανθρώπους και τις χώρες τους. Το Λαϊκό Κίνημα έχει την θέση ότι η φαυλότητα και η φαυλοκρατία πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει μόνο εάν εδραιωθεί μια πραγματική δημοκρατία – φραγμός στα σχέδια των κερδοσκόπων εκμεταλλευτών.
Οι εξαρτήσεις της χώρας πρέπει να παύσουν, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μέσα σε καθεστώς οικονομικής αυτονομίας και να ορίζει η ίδια τα μέσα και τους τρόπους λειτουργίας της οικονομίας της. Μια σειρά μέτρων που απελευθερώνουν την χώρα είναι έτοιμα και πρόκειται να δοθούν στον ελληνικό λαό για να τα εννοήσει και να εφαρμοστούν εφόσον εγκριθούν από τους πολίτες. Πρώτιστα, η διαδικασία επιλογής για το εάν πληρωθούν τα χρέη, πόσα, πότε και σε ποιούς ανήκει στον ελληνικό λαό. Μοναδικός γνώμονας και πρωταρχικό κριτήριο στην απόφαση του ελληνικού λαού είναι ζωή και η προσωπική τιμή των ανθρώπων. Το «κέρδος» κάποιων έπεται και πρέπει να μείνει στην άκρη. Προέχουν οι άνθρωποι.  
11. ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ - ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ
Σύγχρονη μάστιγα της εποχής έχει καταντήσει η κερδοσκοπία, η αισχροκέρδεια ορισμένων που θεωρούν πως μπορούν να κερδίζουν απεριόριστα εκμεταλλευόμενοι τις βιοτικές ανάγκες των Ελλήνων.
 Ο,τι κερδίζει  ο εργαζόμενος άνθρωπος με τους αγώνες του στην φάση της παραγωγής γίνεται σύντομα βορά στα χέρια της κερδοσκοπίας.
Το Λαϊκό Κίνημα δεσμεύεται ότι θα θεσπίσει νομοθετικά σε κάθε τομέα της οικονομίας το όριο της κερδοσκοπίας σε ποσοστό κέρδους.
Πέραν του ποσοστού αυτού το κέρδος θα αποτελεί αισχροκέρδεια και θα επιβάλλονται βαρύτατες κυρώσεις στους κερδοσκόπους της αγοράς.
Το κράτος οφείλει παράλληλα να προστατεύει τον Ελληνα καταναλωτή.
Κανένα προϊόν επισφαλές για την υγεία δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά.
Όλα τα προϊόντα πρέπει να αναφέρουν στα ελληνικά τα συστατικά τους. Όλα τα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά ελέγχου που αποδεικνύουν την ακινδυνότητα των συστατικών τους.
Μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς οι Ελληνες καταναλωτές εκφράζουν την δεσμευτική θέλησή τους για ρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.    
12. ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Υπάρχουν τομείς της οικονομίας που διαγράφουν τεράστια υπερκέρδη χωρίς να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία ανάλογα.
Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ταυτισμένες πλήρως με τα δόγματα του νέο-φιλελευθερισμού όχι μόνο παρέδωσαν κάθε μορφής δημόσια εξουσία στα χέρια ολίγων, αλλά και λειτούργησαν και λειτουργούν για την μεγιστοποίηση των καθαρών κερδών τους, έναντι και εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, έναντι και εις βάρος του λαού αυτής της χώρας.
Παρακολουθήσαμε όλοι την τεράστια μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, των υπερκερδών και την ταύτισή τους με τις μικρές επιχειρήσεις του μοχθούντα έλληνα βιοτέχνη.
Παρακολουθήσαμε την αποβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας και την μεταφορά επιχειρήσεων που επιχορηγήθηκαν με τεράστια ποσά από το εισόδημα του ελληνικού λαού, σε γειτονικές χώρες, όπου οι συνθήκες του νεοφιλελευθερισμού προσφέρουν τεράστια επιπλέον υπερκέρδη.
Οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων πρέπει να ελέγχονται υποχρεωτικά ετησίως από δημόσιους κοινωνικούς φορείς.
Οι ελληνικές βιοτεχνίες ενισχύονται πολλαπλώς με την διαφοροποίηση της φορολογίας τους ανά τομέα οικονομίας. Οι παραγωγικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις έχουν την ελάχιστη φορολογία. Ενώσεις επιχειρήσεων βιοτεχνών τυγχάνουν ειδικών φορολογικών καθεστώτων.
13. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Η τεχνολογία είναι δημιούργημα του ανθρώπου, όμως τις περισσότερες φορές τα επιτεύγματά της δεν φτιάχνονται για τον άνθρωπο, ούτε πρώτιστα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του. Αντίθετα, αποτελούν δημιουργήματα που αποσκοπούν στην εμπορική κερδώα εκμετάλλευση.
Η τεχνολογία τείνει να γίνει δυνάστης της ανθρωπότητας και να μετατρέψει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας από την αγροτική παραγωγή έως την βιολογία σε ένα απέραντο σαφάρι κέρδους και εξάρτησης.
Το Λαϊκό Κίνημα ζητά από την ελληνική και την παγκόσμια κοινωνία να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και ο σκοπός της τεχνολογίας.
Πρώτα απ΄όλα, επιτεύγματα της τεχνολογίας που αφορούν άμεσα τον άνθρωπο και τις βιοτικές ανάγκες του, τίθενται στην κοινή κτήση της ανθρωπότητας. Οι δημιουργοί τους λαμβάνουν μια εύλογη αμοιβή και τις ανώτερες τιμητικές διακρίσεις. Οι εφαρμογές της μετατρέπονται σε δημόσια, κοινά αγαθά.
Οι κοινωνίες αποφασίζουν για τον χαρακτήρα, την εμπορική εκμετάλλευση ή μη των τεχνολογιών αυτών και την συμμετοχή του δημιουργού.
Η κατάργηση ή τροποποίηση του υπάρχοντος συστήματος δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας τίθεται υπό την αποφασιστική αρμοδιότητα της παγκόσμιας κοινότητας και των κοινωνιών που την συναπαρτίζουν. Στην Ελλάδα δημιουργείται παράλληλο σύστημα «κοινωνικής ευρεσιτεχνίας», όσοι θέλουν καταθέτουν σε αυτό την καινοτομία τους, για κοινωνική χρήση και λαμβάνουν αντίστοιχη αμοιβή που αποφασίζεται από δημοκρατικά εκλεγμένη αρχή.
Η τεχνολογία δεν μπορεί να εξελίσσεται θέτοντας σε κίνδυνο ή επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Κάθε τεχνολογική εφαρμογή πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον.  Η ανάπτυξη ειδικών τεχνολογιών για την προστασία και την σωτηρία του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα.
Η τεχνολογία πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Η τεχνολογία μπορεί να μας οδηγήσει σε μία κοινωνία αυτάρκειας, σε ανώτερες μορφές κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο άνθρωπος θα ζει απεξαρτημένος από την ανάγκη της «δουλειάς» και θα εργάζεται μόνο για την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου.
Ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών δεν μπορεί να σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας.
Τουναντίον, οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέες δυνατότητες στην απασχόληση – εργασία του ανθρώπου. Νέα επαγγέλματα, νέες ειδικότητες και υποχρέωση του κράτους για μετεκπαίδευση και φροντίδα σηματοδοτείται και καθίσταται αναγκαία και δέσμευση του Λαϊκού Κινήματος.
Η ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών σημαίνει την ανάγκη για λιγότερες ώρες εργασίας για τον άνθρωπο.
Το όραμα αυτό θα προχωρήσει, χωρίς αυτό να μπορεί να σημαίνει μείωση των αποδοχών του εργαζομένου.
Το Λαϊκό Κίνημα δεσμεύεται να φέρει νομοθετικά το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τον κοινωνικό έλεγχο των τεχνολογικών μέσων παραγωγής και την εξασφάλιση του δικαιώματος της εργασίας με βάση τις ανωτέρω αρχές.
Η τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας σε νέες μορφές τεχνολογίας που θα φέρουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά αποτελεί προτεραιότητα για το Λαϊκό Κίνημα όλων των Ελλήνων.
Η νέα γενιά της χώρας μας έχει τον πρώτο λόγο και μετέχει με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στην μελέτη και στην πρόταση, ακόμα και με «διαγωνισμό» κιόλας από την 1οβάθμια εκπαίδευση. Η εφευρετικότητα του Ελληνα πρέπει να αξιοποιηθεί προς το κοινό καλό.
Συγκροτείται Δημοκρατική ανεξάρτητη αρχή που επικουρεί και ελέγχει.
Μέσω της δημόσιας οργάνωσης και της κρατικής συμμετοχής εξασφαλίζεται ο κοινός «δημόσιος» χαρακτήρας των τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν.
Η τεχνολογία καθίσταται αποφασιστικός παράγοντας της δημόσιας ζωής, όργανο για την δημοκρατία και τη νέα κοινωνική πορεία.
Η τεχνολογία ανήκει σε όλους και πρέπει να υφίσταται προς το κοινό ανθρώπινο συμφέρον.     
14. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η Δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα σχεδιάστηκε ως μηχανισμός επιβολής, καταπίεσης και ελέγχου.
Με την υπάρχουσα δομή δεν μπορεί να προσφέρει στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Η Δημόσια διοίκηση αλλάζει δομή, σχεδιάζεται από την αρχή με μοναδικό στόχο και σκοπό την προσφορά στον πολίτη και στο κοινωνικό σύνολο.
Αυτός είναι ο σκοπός της. Τέρμα στον υπάλληλο φόβητρο ναι στον υπάλληλο φίλο και αρωγό της κοινωνίας.
Ο πολίτης δεν αιτείται πια, αλλά προτείνει στην διοίκηση και η κοινωνία είναι αυτή που την διοικεί και καθορίζει την εξυπηρέτηση των αναγκών της.
Οι θεσμοί δημοκρατικού κοινωνικού ελέγχου, μέσα από πολυμελή όργανα καθιερώνονται παντού.
Οι διάφορες «ανεξάρτητες αρχές» παύουν να αποτελούν όργανα της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά πλέον οι διοικήσεις τους θα εκλέγονται από τους πολίτες με ανοικτές ψηφοφορίες, οι δε πολίτες μετέχουν σε αυτές και στα διοικητικά τους συμβούλια πλειοψηφικά και με βραχυχρόνιες εναλλαγές των προσώπων και καθορίζουν τις αποφάσεις τους και τους στόχους τους με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.
Η ίδια η δημόσια διοίκηση που ενεργεί στο όνομα του ελληνικού λαού, επανέρχεται στον έλεγχό του.
Με θεσμούς δημοκρατίας καθιερώνονται πολυσυμμετοχικοί κοινωνικοί μηχανισμοί αρωγής και ελέγχου.
Τίποτα δεν μένει κρυφό από τους πολίτες.
Καθιερώνεται παράλληλα τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με δυνατότητα του πολίτη να λαμβάνει ηλεκτρονικά και άμεσα κάθε απαραίτητο πιστοποιητικό ή βεβαίωση. 
Η γραφειοκρατία αυτής της μορφής είναι εύκολο πλέον να νικηθεί.
Καθεστώς εργασίας στο δημόσιο
Το δημόσιο ιστορικά έγινε και παραμένει μηχανισμός επιβολής κομματικών – παραταξιακών επιλογών και προσώπων.
Η παθογένειά του, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο αυτό που πρέπει να σταματήσει.
Ο δημ. υπάλληλος ως πρόσωπο εκφραστής των αποφάσεων του Ελληνικού λαού, δεν μπορεί να βρίσκεται υπό την αίρεση προϊσταμένων και κομματικών συμφερόντων.
Καθιερώνεται δημόσιο και ανοικτό σύστημα αξιολόγησης – βαθμολόγησης των δημ. Υπαλλήλων με την ευρεία συμμετοχή κοινωνικών φορέων και των ίδιων των υπαλλήλων.
Η σχετική εξουσία μονοπρόσωπων οργάνων – προϊσταμένων καταργείται, η κοινωνία και οι ίδιοι οι υπάλληλοι έχουν πλέον θεσμικά τον λόγο στα τεκταινόμενα και οφείλουν οι ίδιοι να προτείνουν και να μετέχουν αποφασιστικά και πλειοψηφικά στην εκλογή των προϊσταμένων τους και  στα συμβούλια προαγωγών.
Για κάθε λειτουργό και υπάλληλο θεσπίζονται δεδομένα κριτήρια τοποθέτησης με βαθμολογία.
Για τα κριτήρια και την βαθμολογία αποφασίζουν οι Ελληνες σε καθολική ψηφοφορία.
Κάθε δημόσιος υπάλληλος και λειτουργός υποχρεούται να μην συναινέσει και ενεργήσει σε εντολές που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και τους νόμους.
Προσλήψεις στο Δημόσιο: όνειρο εκατομμυρίων Ελλήνων για να ξεφύγουν από την αβεβαιότητα της επιβίωσης.
Το Λαϊκό Κίνημα σέβεται και ενισχύει τους θεσμούς εργασίας παντού, ώστε να παύσει η αβεβαιότητα.
Το ΑΣΕΠ μετατρέπεται σε «ανεξάρτητη δημοκρατικά εκλεγμένη διοικητική αρχή» και με τη νέα του μορφή, επανέρχεται στην κρίση κάθε πρόσληψης, τα κριτήρια αντικειμενικοποιούνται και γίνονται περισσότερα και οι κρίσεις δημοσιεύονται.
Οργανώσεις πολιτών από την κοινωνία μπορούν να προτείνουν την κάλυψη θέσεων από συγκεκριμένους πολίτες που κατά τη γνώμη τους δικαιούνται την πρόσληψη στο δημόσιο και θα είναι χρήσιμοι στις θέσεις τους.
Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη κοινωνική συμμετοχή.
Ενοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας
Στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά και στα σώματα ασφαλείας, επικρατεί πλήρης κομματική φαυλοκρατία και αδιαφάνεια. Τομείς τόσο ευαίσθητοι για την χώρα μας έχουν γίνει θέατρο κομματικών επιλογών και οικονομικών σκανδάλων. Η ικανότητα δεν μετρά στο ελάχιστο, οι αξιολογήσεις γίνονται στα κομματικά γραφεία ανάλογα με την κομματική ταυτότητα του καθενός. Ακόμα και τα Συνταγματικά δικαιώματα καταπατούνται και βρίσκονται υπο αίρεση.
Για τον Λαό της χώρας όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν.
Το Λαϊκό Κίνημα θέλει και θα δημιουργήσει ένα στράτευμα του ελληνικού λαού, ικανό, αποτελεσματικό, δημοκρατικό στην ουσία του και δίκαιο απέναντι στους μετέχοντες ενεργά σε αυτό. Το ίδια ισχύουν και για τα σώματα ασφαλείας.
Είναι για αυτό αναγκαία πρώτα απ’ όλα η ορθολογική δημοκρατική αξιολόγηση κάθε στελέχους, με σύγχρονες μεθόδους που να ανταποκρίνονται στις πιο πάνω κατευθύνσεις.
Η φαυλοκρατία και οι κομματικοί διωγμοί πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Θέση του Λαϊκού Κινήματος είναι ότι ο στρατός πρέπει να εκδημοκρατιστεί εκ βάθρων. 
Οι αξιολογήσεις, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, προαγωγές, αλλά και ο έλεγχος των προμηθειών  παύουν να γίνονται μέσα από τα κομματικά ή υπουργικά γραφεία, αλλά αποτελούν έργο ανεξάρτητης πολυμελούς αρχής που εκλέγεται δημοκρατικά από τον ελληνικό λαό, σύμφωνα με τις αρχές που έχουν τεθεί και αλλού στο παρόν.
Οι αμοιβές στις ένοπλες δυνάμεις αυξάνονται και συνδέονται με αυτές των δικαστικών λειτουργών. Σημαντικές αυξήσεις γίνονται και στα σώματα ασφαλείας για να πάψει η αβεβαιότητα και τα παράλληλα και «παράπλευρα» επαγγέλματα.
Ο συνδικαλισμός επιτρέπεται και αποτελεί την φωνή των μετεχόντων στις ένοπλες δυνάμεις.
Η εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών γίνεται υποχρεωτική και τίθεται σε ορθολογικές βάσεις.
Η θητεία καταργείται, αντ’ αυτής Ελληνες και Ελληνίδες μετέχουν σε σύντομα προγράμματα εκπαίδευσης, ώστε να εξοικειωθούν με τον χειρισμό των αμυντικών συστημάτων και να μπορέσουν να συγκροτήσουν ενεργά το θεσμό της παλλαϊκής άμυνας. Αντίστοιχη εκπαίδευση λαμβάνουν οι πολίτες σε ζητήματα πυρασφάλειας και προσωπικής άμυνας – ασφάλειας.
Η άμυνα της χώρας και η εκπαίδευση σε ζητήματα ασφάλειας γίνεται θέμα της ελληνικής κοινωνίας. Παίρνουμε την ζωή μας και την ασφάλειά μας στα χέρια μας, για να φτιάξουμε μια χώρα ικανή να αμυνθεί απέναντι σε κάθε κίνδυνο. 
Ειδικά : αστυνομία και αστυνομικά μέτρα.
Η αστυνομία αλλάζει μορφή και σκοπό. Γίνεται αστυνομία του πολίτη και η δράση της ελέγχεται από την κοινωνία, μέσω των θεσμών δημοκρατίας.
Οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και δεν μπορεί να είναι απροστάτευτοι, με κενά αστυνομικά τμήματα, την ίδια ώρα που χιλιάδες αστυνομικοί προστατεύουν ειδικούς στόχους.
Η αστυνομία παύει να διαχειρίζεται κατά το δοκούν ευρύτατες εξουσίες.
Η αστυνομία και κάθε κρατική υπηρεσία απαγορεύεται να έρχεται σε οποιουδήποτε είδους μυστική επαφή με ομάδες ταραξιών με σκοπό την εισχώρηση σε αυτές. Τούτο είναι έργο μόνο της Ε.Υ.Π. και μόνο με ρητή εντολή του πρωθυπουργού της χώρας.
Η αστυνομία παύει να είναι παρούσα σε πορείες κοινωνικών φορέων και να βλέπουμε ως επακόλουθο να χτυπιούνται ανηλεώς συνδικαλιστές, ακόμα και βουλευτές, επειδή θέλουν να επιδώσουν ένα ψήφισμα σε υπουργούς και κάθε είδους κρατικούς αξιωματούχους..
Οι δημόσιοι λειτουργοί κάθε βαθμίδας, υπάλληλοι στην ουσία των πολιτών, είναι υποχρεωμένοι να δέχονται αντιπροσωπείες, να παραλαμβάνουν ψηφίσματα και να συζητούν με τους κοινωνικούς φορείς. Ο παραβάτης παύεται άμεσα και χάνει την θέση του.   
15.       ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η νέα γενιά της χώρας μας μεγάλωσε μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα και ένα κοινωνικό περιβάλλον που την έχει καταστήσει αντικείμενο έντονης οικονομικής και προσωπικής εκμετάλλευσης, αντικείμενο ψευδεπίγραφων «αγωνιών».
Της έχει στερήσει το λόγο, της έχει πάρει τη φωνή, τη ζωντάνια του νέου ανθρώπου, έχει κουράσει το μυαλό της με τόσα ψεύτικα «πρέπει» και τόσα ανούσια «θα».
Ένα κομμάτι της νέας γενιάς, αναγκασμένο και καταπιεσμένο, κινείται σύμφωνα με τις βουλήσεις του συστήματος αξιών που θέλει το νέο άνθρωπο θύμα της κερδώας εκμετάλλευσης.
Κάποιο άλλο κομμάτι της απορεί, αναζητά, αντιδρά.
Ολοι μαζί οι νέοι και νέες μας γίνονται κομμάτι ενός συστήματος που σκοπεύει να τους αναλώσει, να τους εκμηδενίσει και να ματαιώσει τα όνειρά τους.
Η νέα γενιά έχει δικαίωμα στο όνειρο, έχει δικαίωμα στην ζωή, στην αναζήτηση, έχει δικαίωμα στο αύριο της χώρας και του πλανήτη.
Ο κόσμος και η πατρίδα που της παραδίδουμε για να ζήσει και να ενεργήσει είναι σίγουρα χειρότερος από τον κόσμο που παραλάβαμε εμείς. Μολυσμένος, καταπιεστικός, χωρίς αναζητήσεις, χωρίς ποιότητα.
Η μαζική παραγωγή πάνω σε καθετί χαρακτηρίζει και δηλητηριάζει την ανθρώπινη ζωή, ισοπεδώνει το δημιουργικό, το καινοτόμο, το ωραίο.
Η πρόκληση για όλους μας είναι μεγάλη και έχει αξία.
Η νέα γενιά πρέπει να φύγει από τα δεσμά των μηχανισμών, πρέπει να αφεθεί να στοχαστεί, να δημιουργήσει, ένα κόσμο καλύτερο, δίκαιο, ειρηνικό, ένα κόσμο δημοκρατίας, συντροφικότητας, συλλογικότητας, πραγματικού σοσιαλισμού.
Η νέα γενιά δεν είναι κομμάτι του οράματός μας, είναι το όραμά μας το ίδιο.
Ας της παραδώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ας της δώσουμε απλόχερα και ελεύθερα την γνώση και την δική μας εμπειρία.
Το Λαϊκό Κίνημα θέτει μπροστάρη τη νέα γενιά στην μελέτη και την ανάπτυξη της χώρας, παύει να την δεσμεύει, να την καταρρακώνει, να την τυφλώνει με ένα σύστημα παιδείας που προσφέρει μόνο δοτή γνώση και συμβιβασμούς.
Το Λαϊκό Κίνημα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της νέας γενιάς με την εγγύηση των βιοτικών αναγκών κάθε ανθρώπου.
Της εξασφαλίζει ένα μέλλον δημιουργίας.
Το Λαϊκό Κίνημα θέτει τα οράματά του στα χέρια της νέας γενιάς.
Οσα δεν ξεπεράσουμε εμείς δεσμευμένοι από όσα πικρά μας γαλούχησαν, τα αφήνουμε παρακαταθήκη και σύμβολο αγώνα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.      
16.       ΠΑΙΔΕΙΑ – ΓΝΩΣΗ
Η παιδεία αποτελεί τον κύριο άξονα αναγέννησης της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Το Λαϊκό Κίνημα ρίχνει όλο το βάρος των ενεργειών του στην παιδεία για να δημιουργήσει σκεπτόμενους, μορφωμένους, ελεύθερους ανθρώπους πολίτες.
Το σχολείο με την σημερινή του μορφή δεν είναι θελκτικό για τους μαθητές.
Η παιδεία αντί να εξυπηρετεί τους προαιώνιους σκοπούς της, να διαμορφώσει δηλ. ανθρώπους με ελεύθερη κρίση και γνώση, λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, ως μηχανή του κιμά από την οποία παράγονται άνθρωποι αμόρφωτοι στην ουσία, έτοιμοι για την αγορά εργασίας και έτοιμοι να αποδεχθούν κάθε μείωση και παραλογισμό του συστήματος.
Το Λαϊκό Κίνημα θέλει η παιδεία να διαμορφώνει μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές που να έχουν διδαχθεί τον τρόπο να προσεγγίζουν τη γνώση, να αναλύουν και να συνθέτουν δημιουργικά και ελεύθερα και όχι να παπαγαλίζουν άχρηστες γνώσεις.
Μόνο έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε με βεβαιότητα στην Ελλάδα του αύριο.
Η παιδεία αναμορφώνεται, αλλάζει ριζικά και επιστρέφει στα νάματα της αρχαίας σκέψης.
Η μαθητεία γίνεται ευχάριστη και δημιουργική επαφή με την γνώση και την σκέψη.
Ο μαθητής μετατρέπεται σε δάσκαλο των συμμαθητών του και ο εκπαιδευτικός διδάσκει τον τρόπο σκέψης, ανάλυσης και σύνθεσης.
Για το Λαϊκό Κίνημα η γνώση πρέπει να είναι κτήμα όλων και να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός ή διαβάθμιση ανάλογα με την κοινωνική προέλευση ή τις οικονομικές δυνατότητες κάθε παιδιού και της οικογένειάς του.
Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ καταργούνται και αντικαθίστανται από ειδικό σύστημα επιλογής που συναποφασίζει ο ελληνικός λαός.
Η παραπαιδεία απαγορεύεται και παύει να είναι αναγκαία. Ολοι οι άνεργοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται και απασχολούνται σε φορέα επιμόρφωσης.      
Θεσπίζονται φορείς εκπαιδευτικών με ευρεία κοινωνική συμμετοχή που έχει λόγο σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Τα ΑΕΙ επανιδρύονται, με νέα τμήματα και νέες σχολές που ανταποκρίνονται στο γνωσιακό αντικείμενο του σήμερα.
Οι πανεπιστημιακοί γίνονται κομμάτι της ενεργής κοινωνίας και άξονας της ανάπτυξης της χώρας. Κρίνονται και υποχρεούνται να ανανεώνουν το επιστημονικό τους έργο.
Οι φοιτητές συμμετέχουν στην διοίκηση των ΑΕΙ. Δημιουργούνται φορείς παρέμβασης και έκφρασης των γονέων των φοιτητών.  
Καθιερώνεται ειδική διαδικασία επαναβαθμολόγησης και ποινικές ευθύνες  για τους παραβάτες.
Πέραν των ανωτέρω οι εξετάσεις σε ομάδες μαθημάτων καταργούνται και αντικαθίστανται από ειδικές μελέτες που πραγματοποιούν και δημοσιεύουν οι φοιτητές πάνω στο γνωσιακό τους αντικείμενο, με ουσιαστική επαφή με την πράξη του επιστημονικού τους αντικειμένου.
Οι μελέτες και αναλύσεις τους αποτελούν βάση δεδομένων στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι Ελληνες και αποτελούν την βάση των μελετών και αναλύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για την πρόοδό της σε κάθε επίπεδο της ζωής.  
Το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την παιδεία ανέρχεται με συνταγματική τροποποίηση στο 6 % κατ’ ελάχιστο.
17. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
O Πολιτισμός κάθε επιπέδου πρέπει να είναι κτήμα όλων και όχι των λίγων.
Ο πολιτισμός είναι η έκφραση της κοινωνικής κινητικότητας και της ανθρώπινης σκέψης και αναζήτησης.
Δημοκρατία και κοινωνία χωρίς πολιτισμό είναι καταδικασμένη στην πνευματική ανέχεια και την εξάρτηση.
Ο Πολιτισμός είναι η ανώτερη εσωτερική έκφραση των ανθρώπων και φτιάχνεται για αυτούς.
Το Λαϊκό Κίνημα, ως κίνημα του ανθρώπου και της ελευθερίας, θα εργαστεί για την διαμόρφωση κοινωνικών θεσμών που θα προάγουν τον πολιτισμό σε κάθε του μορφή, ως μέσο για την ολοκλήρωση του ανθρώπου.
            Ενας τέτοιος θεσμός είναι η καθιέρωση εκδηλώσεων, όπου θα παρουσιάζονται ανοικτά και ελεύθερα στους πολίτες τα έργα που δημιουργούν οι συνέλληνες και θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες αυτοί που θα βραβεύουν και θα επιλέγουν τα καλύτερα. Το Λαϊκό Κίνημα θα απλώσει τον πολιτισμό σε όλη την χώρα δημιουργώντας και ενισχύοντας θεσμούς πολιτιστικής άμιλλας, εκθέσεις, πολιτιστικούς «αγώνες» και κάθε μορφής εκδηλώσεις που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό και την καθιστούν κτήμα των Ελλήνων. Η διαδικασία αυτή θα ξαναφέρει τον πολιτισμό σε άμεση επαφή με την κοινωνία και θα δημιουργήσει διεξόδους ελεύθερης έκφρασης, πολιτιστικής δημιουργίας και πολιτιστικής αναγέννησης πέρα και έξω από τα όρια και τους όρους που θέτουν τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τον χώρο.    
Ο πολιτισμός μπαίνει στην εκπαίδευση του Ελληνα, το μάθημα της κριτικής ιστορίας της τέχνης διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η τέχνη κάθε μορφής γίνεται κτήμα του Ελληνα, αρχαία κείμενα όπως οι τραγωδίες δεν διδάσκονται απλώς ως ξερά κείμενα, αλλά διδασκαλία τους αποτελεί το ανέβασμα τους ως παραστάσεων. Θεσπίζονται παράλληλα μαθητικοί αγώνες για κάθε μορφή τέχνης και οι νικητές λαμβάνουν τιμητικές διακρίσεις.
18. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Η πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου είναι ένας από τους ανεκτίμητους μοναδικούς θησαυρούς όλου του πλανήτη.
Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος δεν είναι κάτι στατικό και πεθαμένο, κάθε γενιά έχει την υποχρέωση να την ανακαλύψει, να διδαχθεί από αυτή και να την παραδώσει επαυξημένη, συγκροτημένη και επιστημονικά μελετημένη στην επόμενη γενιά.
Είναι το χρέος μας, ως ιστορική συνέχεια αλλά και ως μέλλον ενός λαού που έχει ανεξίτηλα αφήσει τα ίχνη του στην ιστορία και φιλοδοξεί να συνεχίσει να αποτελεί φάρο της ανθρωπότητας.
Παράλληλα ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός συνθέτει και αποτελεί ένα τεράστιο πλούτο για όλους τους Ελληνες.
Είναι ανάγκη οι κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας να μετάσχουν ενεργά και εθελοντικά στην διαδικασία ανεύρεσης, μελέτης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας, από τα βάθη των χιλιετιών μέχρι το πρόσφατο χθες.
Δημιουργούνται αυτοδιοικούμενοι δημοκρατικά θεσμοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη και την αρωγή τέτοιων προσπαθειών.
Αρχαιολόγοι, μελετητές, ιστορικοί διευκολύνονται, ενισχύονται και λαμβάνουν επιτέλους αμοιβές ουσιαστικές, αντίστοιχες της τεράστιας προσφοράς τους στον τόπο. Η έρευνα γενικεύεται και τα αποτελέσματά της ανήκουν σε όλους τους Ελληνες.  
Το εισιτήριο εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους καταργείται για όλους τους Ελληνες πολίτες. Είναι αδιανόητο ο Ελληνας φορολογούμενος να αποφεύγει και να αποτρέπεται από την γνωριμία και την παρουσία του στους χώρους δημιουργίας των προγόνων του, από το γεγονός ότι μία εσφαλμένη αντίληψη, αναγκάζει μια μέση τετραμελή οικογένεια να καταβάλλει πάνω από ένα μέσα ημερομίσθιο για τον σκοπό αυτό. Το ειδικό πρόγραμμα γνωριμίας περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και ονομάζεται «Μελίνα Μερκούρη» προς τιμήν της μεγάλης αγωνίστριας υπουργού που είχε αυτές τις θέσεις.
Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας ανήκει σε κάθε άνθρωπο και σε κανένα ειδικά.
Η διάδοση των ευρημάτων του τόπου μας ανά τον πλανήτη πρέπει να είναι ελεύθερη.
Οποιαδήποτε παρεμπόδιση της γνώσης ή απόκρυψη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας είναι καταδικαστέα.
Η Ελλάδα χτίζει το δικό της αύριο πάνω στην κληρονομιά της, η δημοκρατία -  δικό της μεγαλείο και δημιούργημα – ξαναζεί καθώς οι πολίτες αναλαμβάνουν ενεργό δράση μέσα από θεσμούς και αρχές.        
19. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο αθλητισμός είναι μια φυσική ανάγκη του ανθρώπου, είναι η χαρά της σωματικής ευεξίας, της δυνατότητας του σώματος να στηρίζει το ανθρώπινο πνεύμα και στοιχείο της ανάγκης του ανθρώπου για βελτίωσή του, ατομική και συλλογική.
Ο αθλητισμός είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πλήρους και τραγικής πολλές φορές εμπορευματοποίησης μιας φυσικής ανθρώπινης δραστηριότητας.
Το Λαϊκό Κίνημα απορρίπτει τις λογικές αυτές, ξαναφέρνει τον άνθρωπο στην άδολη χαρά της προσωπικής βελτίωσης, της προσωπικής και ομαδικής νίκης, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.
Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους, ανεξαρτήτως δυνατοτήτων πρωταθλητισμού και ρεκόρ.
Το ρεκόρ και η επίδοση είναι πρώτα απ΄ όλα προσωπικό δεδομένο, ζητούμενο και αγώνας, ο αθλητισμός είναι μια συνολική δυνατότητα και αναγκαιότητα για την οποία πρέπει να φροντίζει η κοινωνία και κατά συνέπεια η Πολιτεία, έξω από κάθε μορφής οικονομική κερδοσκοπία.
20. ΦΥΣΗ
Η φύση συνεχώς υποβαθμίζεται και καταστρέφεται.
Ενας πλανήτης ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών καταστράφηκε μέσα σε ένα αιώνα, απύθμενης και αχαλίνωτης ανθρώπινης απληστίας και ματαιοδοξίας.
Η υπερεκμετάλλευση του πλανήτη με σκοπό το κέρδος θα παραδώσει στις επόμενες γενιές ένα πλανήτη φτωχό σε φυσικούς πόρους και δυνατότητες και ανίκανο να διατηρηθεί στην ζωή.
Το μέλλον του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από το μέλλον του πλανήτη και αυτό κάποιοι δεν εννοούν να το καταλάβουν.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεπεράσει την φύση του, πρέπει να την σεβαστεί γιατί είναι μόνο ένα κομμάτι της.
Μέσα σε όλα αυτά ο αδυσώπητος καπιταλισμός δημιουργεί οικολογικά προβλήματα για να τα «θεραπεύσει» με νέες κερδώες μεθόδους που αυξάνουν την εξάρτηση των ανθρώπων από αυτόν. Δεν είναι δυνατόν να παραδώσουμε ως άνθρωποι, το μέλλον του πλανήτη σε αυτούς που τον κατέστρεψαν. Τις ίδιες λογικές είναι βέβαιο πως έχουν και στα ίδια αδιέξοδα θα οδηγήσουν.
Κάθε δράση σωτηρίας του πλανήτη πρέπει να τεθεί υπό τον άμεσο κοινωνικό έλεγχο.
Κάθε σχετική δραστηριότητα δεν μπορεί να έχει κερδώα σκοπιμότητα. Δεν μπορεί ο άκρατος καπιταλισμός να ζητεί  να πληρώσουμε ως κοινωνίες ξανά και ξανά τον λογαριασμό της δικής του εκμετάλλευσης και καταστροφής.   
Το Λαϊκό Κίνημα θα αγωνιστεί για το μέλλον του πλανήτη με όλες του τις δυνάμεις, γιατί το μέλλον του φύσης του πλανήτη είναι το μέλλον του ίδιου του ανθρώπου.
Το Λαϊκό Κίνημα δεν θα παραδώσει την σωτηρία του φύσης του πλανήτη κερδώο επιχειρηματικό αντικείμενο στα χέρια των καταστροφέων του. Ο αγώνας ανήκει στις κοινωνίες και το «κέρδος» κάθε σχετικής δραστηριότητας σε αυτές και στον άνθρωπο.
Η χώρα μας από την άθλια αδιαφορία και την προώθηση της κερδοσκοπίας από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ γνώρισε και γνωρίζει τεράστιες οικολογικές καταστροφές.
Η ελεύθερη φύση του πλανήτη συρρικνώνεται και η ποιότητά της μειώνεται διαρκώς.
Ο Ελληνας άνθρωπος είναι κομμάτι της φύσης του, της γης αυτής που μπορεί να μην παράγει έντονα, παράγει όμως ποιοτικά, εμπνέει και χαρίζει ένα άφταστο μεγαλείο που ύμνησαν οι μεγάλοι ποιητές μας και ο ίδιος ο λαός.
Ο ίδιος ο ελληνικός λαός, κυρίαρχος και αποφασιστικός, όπως τον θέλει το κίνημά του θα δώσει την λύση μέσα από την ευαισθησία και την άφταστη έμπνευσή του. Σαν 1η κίνηση το Λαϊκό Κίνημα προτείνει την δημιουργία αυτοδιοικούμενων φυσικών ενοτήτων (π.χ. δασών), στις οποίες θα μετέχουν εθελοντικά οι πολίτες με αποκλειστικό σκοπό την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμισή τους.   
21. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κοινότητα ανθρώπων, κοινότητα Ελλήνων χωρίς την φροντίδα όσων ανθρώπων έχουν την ανάγκη μας για να επιβιώσουν δεν είναι νοητή για το Λαϊκό Κίνημα.  
Κάθε άνθρωπος που ζει στην Ελλάδα δικαιούται την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και αξιοπρεπή διαβίωση όταν η ανικανότητά του στερεί τη δυνατότητα εξασφάλισης των αναγκαίων από την εργασία του.
Πέρα από την υλική επάρκεια οι ειδικές ανάγκες, ψυχικές και σωματικές πρέπει να γίνουν στόχος μας, στόχος όλων των Ελλήνων.
Πέρα από την δημιουργία ειδικών κρατικών θεσμών υποστήριξης, δημιουργείται και δίκτυο εθελοντών με τον τίτλο «ξέρω κάποιον που έχει την ανάγκη μας», για να παρέχει υποστήριξη σε όλους τους Ελληνες που βιώνουν την μοναξιά και την αδυναμία.
Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο δεν χωρούν παιχνίδια κερδοσκοπίας. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πιστά στο νεοφιλελευθερισμό έχουν καταφέρει να κάνουν την υγεία πεδίο αχαλίνωτης κερδοσκοπίας. Εάν έχεις χρήματα μπορείς να ζήσεις, εάν δεν έχεις πίστευε στην φιλευσπλαχνία του Θεού, αυτό είναι το σύγχρονο ρητό του λαού.
Η υγεία αταλάντευτα και ανυποχώρητα γίνεται ξανά δημόσιο αγαθό μη επιδεκτικό κερδοσκοπίας.
Δημιουργούνται άμεσα νέες σύγχρονες νοσοκομειακές μονάδες για να καλύψουν τις ανάγκες.
Τα νοσοκομεία στελεχώνονται με προσωπικό, οι γιατροί και οι νοσηλευτές αμείβονται δίκαια. Κατόπιν τούτου, η λήψη δώρου, το γνωστό «φακελάκι» εξομοιώνεται ποινικά με δωροληψία. Τιμωρείται μόνο ο αποδέκτης.
Το σύστημα προμηθειών που αποτελεί αδύναμο κρίκο κερδοσκοπίας αναμορφώνεται, με πλήρη διαφάνεια και υπό ενιαίο φορέα.
Οι πολίτες μέσα από την δημιουργία ανοικτών κοινωνικών θεσμών - αρχών, ελέγχουν και υποδεικνύουν τα προβλήματα με αποφασιστικό ρόλο και λόγο.
Οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας ελέγχονται επίσης για την ποιότητα και την σκοπιμότητα, όσων πράττουν ή παραλείπουν.
Η κοινωνική ασφάλιση είναι επίσης δημόσιο αγαθό. Η σύνταξη επίσης.
Οι συντάξεις πείνας αποτελούν παρελθόν. Η ελάχιστη σύνταξη εξομοιώνεται με το ελάχιστο επιτρεπτό όριο διαβίωσης.
Το σύστημα αναμορφώνεται και εκδημοκρατίζεται με την ευρεία συμμετοχή κοινωνικών φορέων στην διοίκηση και τον έλεγχο. Δημιουργείται δημοκρατικά εκλεγμένη αρχή που ελέγχει και προτείνει.
Το σύστημα αποκτά ευρείς κοινωνικούς πόρους από τα υπερκέρδη του χρηματιστηρίου.
Ο κλάδος υγείας αποκόπτεται και εντάσσεται στο Ε.Σ.Υ. .  
Είναι λίγα μόνο από όσα πρέπει να κάνουμε για να νοιώθει ο περήφανος απόμαχος Ελληνας ασφαλής και αξιοπρεπής από κάθε άποψη.    
22. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το κοινό αισθητήριο των Ελλήνων γνωρίζει το επίπεδο και τις μαύρες σελίδες της δικαιοσύνης.
Ο πολίτης βιώνει και ο ίδιος την αβεβαιότητα της αδικίας, της παρέμβασης, της μονόφθαλμης προοπτικής μιας δίκης.
 Η ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Η ηγεσία της καθορίζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ο Ελληνας δικαστής πιέζεται ποικιλοτρόπως και είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στα κέντρα εξουσίας του τόπου.
Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει.
Η δικαιοσύνη ανήκει στον κυρίαρχο λαό, είναι δική του εξουσία και πρέπει να ασκείται προς το συμφέρον του.
Ο Ελληνας δικαστής επιλέγεται με την συμμετοχή του λαού και λογοδοτεί μόνο σε αυτόν και σε κανένα άλλο.
Η ηγεσία της δικαιοσύνης δεν μπορεί να έχει διοικητικά καθήκοντα παρά μόνο νομικά.
Τις επιλογές, προαγωγές και πειθαρχικό έλεγχο ασκεί σε 1η φάση ανεξάρτητη αρχή. Πραγματικά ανεξάρτητη που εκλέγεται και διοικείται με την πλειοψηφική συμμετοχή του ελληνικού λαού.
Το αστικό και ποινικό δίκαιο αναμορφώνεται για να εκφράσει την δημοκρατία και την προσήλωση στην αξία του ανθρώπου.   
Θεσπίζονται επίσης νέοι θεσμοί κοινωνικής επανένταξης και αντικαθίσταται σειρά ποινών φυλακίσεως με τον θεσμό της κοινωνικής εργασίας - προσφοράς.
Το Λαϊκό Κίνημα θέλει κάθε άνθρωπο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και όχι θύμα ενός ιδιότυπου απαρτχάϊντ.  
 
23. ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Το Λαϊκό Κίνημα είναι ενάντιο σε κάθε μορφή ανθρώπινης εξάρτηση, σε κάθε δέσμευση που τον μετατρέπει από αυτεξούσιο πολίτη σε υποχείριο.
Οι εξαρτησιογόνες ουσίες αποτελούν και αυτές ένα όργανο εξάρτησης του ανθρώπου. Μια παγκόσμια αδίστακτη παραοικονομία με τεράστιες προεκτάσεις και διασυνδέσεις που καταδυναστεύει τον άνθρωπο και κερδίζει αιματοβαμμένο χρήμα από μια αλυσίδα ανθρώπων που προσπαθούν να καλύψουν τις ψυχολογικές τους ανάγκες και κενά που δημιουργεί το αξιακό σύστημα του καπιταλισμού, με σφαλερά υποκατάστατα.
Για το Λαϊκό Κίνημα η κάλυψη των βιοτικών ψυχικών αναγκών του ανθρώπου είναι πρώτιστος αγώνας και σκοπός.
Η συνειδητοποίηση, η μόρφωση και η συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι είναι φραγμός στις ουσίες που δημιουργούν ψεύτικους κόσμους.
Ο χρήστης των ουσιών αυτών είναι για το Λαϊκό Κίνημα ασθενής και όχι εγκληματίας. Όχι άλλες ψυχές χαμένες.
Στον έμπορο του κέρδους και του θανάτου, που σκοτώνει ανθρώπους και ψυχές αρμόζει η κοινωνική καταφρόνια και οι βαρύτερες ποινές του ποινικού κώδικα.
Το Λαϊκό Κίνημα, πέρα από άλλα μέτρα και την ενίσχυση των θεσμών κοινωνικής επανένταξης θα επιβάλλει την αποεμπορευματοποίηση των ουσιών αυτών. Διότι πέρα από όλα το κέρδος κάνει τους ανθρώπους εκμεταλλευτές και δίνει ώθηση στην προβολή των άθλιων προϊόντων και εμπορευμάτων τους.
24. ΙΣΟΤΗΤΑ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ 
Η ισότητα και η ελευθερία είναι δεδομένη για κάθε άνθρωπο που ζει στην χώρα αυτή ανεξαρτήτως φύλου, ικανοτήτων και κάθε μορφής προέλευσης.
Η κερδοσκοπία από την εκμετάλλευση ανθρώπων γίνεται ποινικό αδίκημα.

Ομως πέρα από τις ανωτέρω θέσεις, αρχές και αξίες μας, η νομική ισότητα δεν αρκεί για να λύσει τα ζητήματα της πραγματικής κοινωνικής ισότητας. Η υποθάθμιση του ρόλου της γυναίκας είναι μια ζοφερή πραγματικότητα και σε αυτό συντελούν σειρά παθογενειών που ήδη αναφέρθηκαν. Για το Λαϊκό Κίνημα είναι προτεραιότητα και θα γίνει πράξη με σειρά ρυθμίσεων η πραγματική, η ουσιαστική ισότητα των φύλων, η πλήρης ισοτιμία και οι ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες κάθε ανθρώπου. 

 

25. ΜΜΕ και Ενημέρωση
Οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται άμεσα και ορίζονται από την ενημέρωση.
Η ενημέρωση και τα μέσα της έχουν προ πολλού καταστεί αντικείμενο και όργανο στα χέρια ολίγων κεφαλαιούχων και μηχανισμών εξουσίας.
Το Λαϊκό Κίνημα θέτει την ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης, ως κρίσιμο και κομβικό στοιχείο της σύγχρονης δημοκρατίας, της γνώσης και της ελευθερίας του πολίτη, αλλά και του ίδιου του δημοσιογράφου.
Το Λαϊκό Κίνημα έχει επεξεργαστεί μία σειρά μέτρων κοινωνικής ελευθερίας στα ΜΜΕ.
Ο τύπος πρέπει να είναι πραγματικά ελεύθερος.
Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα απαγορευτεί δια νόμου να παρεμβαίνουν στο έργο των δημοσιογράφων.  
Για τους πολίτες, κοινωνικούς  φορείς και ενώσεις πολιτών θα υπάρχει συγκεκριμένος ικανός αριθμός σελίδων και ωρών ενημέρωσης στις οποίες θα μπορούν ελεύθερα να εκθέτουν τις απόψεις τους.
Αντίστοιχα στη νέα ψηφιακή τεχνολογία κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις θα έχουν τις συχνότητες, τον λόγο και τον χώρο τους, τροποποιούμενου του νόμου που παραδίδει τα πάντα στους επιχειρηματίες των Μ.Μ.Ε..
Το δημόσιο συμφέρον προηγείται της ηθικής βλάβης και το ελάχιστο όριο αποζημίωσης κατά των ΜΜΕ καταργείται.
Το δημοσιογραφικό απόρρητο θεσμοθετείται και ισχύει μόνο όταν πρέπει να προστατευτεί ο απλός πολίτης και όχι κρατικός αξιωματούχος.  
 
26. ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι τοπικές κοινωνίες, οι γειτονιές της χώρας είναι το κύτταρο της κοινωνικότητας.
Ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει την αλλοτρίωση και την ατομικότητα στην χείριστη μορφή της. Συχνά το σπίτι του είναι ένας χώρος που μόνο κοιμάται για να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα για την δουλειά του. Η γειτονιά του είναι συχνά άγνωστος τόπος.
Στις μεγάλες πόλεις οι γειτονιές υφίστανται μόνο ως οικοδομικά τετράγωνα και οι άνθρωποι είναι κλειδωμένοι στην ατομικότητα και την καχυποψία.
Θέλουμε και βλέπουμε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα στην οποία η κοινωνικοποίηση και η συλλογικότητα ξεκινά από το σπίτι και την γειτονιά. Η γειτονιά, η συνοικία αποκτά ξανά το θεσμικό δικαίωμα για αυτό-οργάνωση και έκφραση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, το επόμενο σκαλοπάτι κοινωνικοποίησης και έκφρασης της κοινωνίας υποφέρει επίσης θανάσιμα.
Ελλειψη πόρων, καιροσκοπισμός των αρχόντων, έλλειψη διαφάνειας, έλλειψη δημοκρατικότητας, ανικανότητα, διασπάθιση πόρων και έλλειψη σχεδιασμού και αναπτυξιακής τακτικής είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει πρώτα απ’ όλα να εκδημοκρατιστεί και να καταστεί διάφανη ως προς την διάθεση των πόρων.
Για την διαφάνεια εφαρμόζεται το σύστημα που ήδη εκτέθηκε για το δημόσιο.
Ο εκδημοκρατισμός είναι μια μακρά αλλά απλή στην εφαρμογή της πορεία που θα ξεκινήσει άμεσα. Απαιτεί την ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών. Κίνητρο για αυτό είναι η δυνατότητα να προτείνουν και να αποφασίζουν για τα θέματα που τους αφορούν. Καθιερώνονται θεσμοί πραγματικής δημοκρατίας που δίνουν στις κοινωνίες τον λόγο, την πρόταση και την απόφαση.  
Τα δημοτικά συμβούλια δεν πρέπει να είναι χώρος αντεγκλήσεων, αλλά χώρος συναδέλφωσης, κατάθεσης θέσεων και συναπόφασης. Καθιερώνεται η απλή αναλογική, που ευνοεί την δημιουργική, συνθετική αναζήτηση, που προάγει την διαφάνεια. Οι πολίτες μπορούν να εκφραστούν στο δημοτικό συμβούλιο, εισάγουν τις προτάσεις τους προς ψήφιση.
Επίσης ζητήματα σημαντικά κατόπιν πρότασης του 1/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή του 1/50 των δημοτών εισάγονται σε καθολική ψηφοφορία. Οι διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία, το ίδιο και τα μέλη των δημοτικών επιτροπών.
Θεσπίζονται επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες πολυμελείς αρχές ελέγχου και τοποθετήσεων σε δήμους και σε δημοτικές επιχειρήσεις.
Τα πάντα πρέπει να είναι διάφανα.
Δημιουργείται σε κάθε ιστότοπο δήμου ειδικό τμήμα ψηφοφορίας και προτάσεων πολιτών. Αντίστοιχα, όσοι δεν διαθέτουν σύνδεση ή γνώση χειρισμού, βρίσκουν στο δημοτικό κατάστημα έτοιμα έγγραφα ψηφοφοριών και ψηφίζουν. Οι αποφάσεις τους είναι δεσμευτικές.
 Ως προς τους πόρους είναι ευνόητο ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για γενναία χρηματοδότηση. Το πρώτο μέτρο είναι να καταργηθούν οι διατάξεις που καθιστούν στους δήμους υπεύθυνους μόνο για τα έξοδα λειτουργίας μονάδων και υπηρεσιών, χωρίς να έχουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων. Όμως οι λύσεις μπορούν και πρέπει να έλθουν μέσα από την ίδια την δημοκρατία των δήμων. Οι ίδιοι οι πολίτες – δημότες μπορούν να χρηματοδοτήσουν και να δημιουργήσουν μονάδες, δράσεις και δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, λύνουν προβλήματα και μειώνουν το κόστος λειτουργίας των δήμων και ανάλογα τα δημοτικά τέλη.   
   Αντίστοιχη είναι η παθογένεια και στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Αμέσως ανάλογα εφαρμόζονται και οι πιο πάνω λύσεις.
27.          ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πάσχει σε δημοκρατία και κοινωνικό πρόσωπο. Πιστεύουμε σε μία Ευρώπη των λαών και όχι των επιχειρήσεων και των οικονομικών κερδών, σε μία Ευρώπη αδελφοσύνης και κατανόησης με κέντρο τον άνθρωπο.
Ο αγώνας μας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Ε.Ε. πρέπει να είναι διαρκής, έντονος και επίμονος.
Το πολιτικό κόστος δεν μπορεί να λογαριάζεται μπροστά στην αξία του ανθρώπου.   
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα σύμφωνα σταθερότητας, τις ποσοστώσεις και ειδικές επιμέρους ρυθμίσεις καταδικάζει την χώρα και τις λοιπές μικρές και μεσαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μόνιμη ελεγχόμενη ανάπτυξη, σε μόνιμη υπανάπτυξη. Τα σύμφωνα σταθερότητας και όλες οι ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την πρόοδο της χώρας και την κρατούν καθηλωμένη στην 2η ή 3η ταχύτητα της Ευρώπης, πρέπει να καταργηθούν και το Λαϊκό Κίνημα θα αγωνιστεί μέχρις εσχάτων για τον στόχο αυτό.   
Εάν τα ζητήματα δημοκρατίας, αλληλοσεβασμού, αυτονομίας και εκμετάλλευσης δεν λυθούν υπέρ των λαών, το Λαϊκό Κίνημα δεν θα διστάσει να προκηρύξει δημοψήφισμα και να υποστηρίξει την έξοδο της χώρας μας από τους μηχανισμούς της Ε.Ε. .
28. ΕΛΛΑΔΑ και ΠΛΑΝΗΤΗΣ
Το Λαϊκό Κίνημα είναι αλληλέγγυο με τους λαούς του πλανήτη που αγωνίζονται για ένα πραγματικά καλύτερο αύριο, που αγωνίζονται για την ελευθερία τους, για την προστασία του τρόπου ζωής και της κουλτούρας τους, ενάντια σε κάθε ληστρικό ιμπεριαλιστικό πέρασμα που τους οδηγεί σε αφαίμαξη, στην πείνα και στην δυστυχία, στην κλοπή των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών.
Η ίδια η μετανάστευση είναι αποτέλεσμα τέτοιων πρακτικών. Η ανάγκη της μετανάστευσης πρέπει να καταπολεμηθεί στην βάση της. Οι κάτοικοι κάθε τόπου πρέπει να τύχουν της αμέριστης αρωγής όλων, ώστε να μπορούν να διαβιώσουν υπό καθεστώς ασφάλειας, δημιουργίας και ελευθερίας στον τόπο που γεννήθηκαν.
Το Λαϊκό Κίνημα συνεργάζεται και ενισχύει κάθε αντίστοιχο λαϊκό κίνημα που έχει τις πιο πάνω αρχές και πιστεύει στον άνθρωπο και την αξία του.
Το Λαϊκό Κίνημα είναι το κίνημα της αδελφοσύνης των λαών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και κουλτούρας.
Για το Λαϊκό Κίνημα διεθνισμός και παγκοσμιοποίηση είναι έννοιες αποδεκτές μόνο εφόσον προέρχονται από τους ίδιους τους λαούς και στηρίζονται πάνω στο σεβασμό της κουλτούρας και της ανεξαρτησίας κάθε λαού. Το Λαϊκό Κίνημα είναι αντίθετο σε κάθε σχέδιο παγκόσμιας διακυβέρνησης και αντιλαμβάνεται ότι είναι σχέδιο παγκόσμιας κυριαρχίας μιας ολιγαρχίας που θέλει να μετατρέψει τον πλανήτη ολόκληρο σε μηχανισμό καταπίεσης και εκμετάλλευσης των λαών και των ανθρώπων.    
29. ΘΕΣΜΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Το κράτος των Ελλήνων και η Πολιτεία των Ελλήνων είναι οι ίδιοι οι πολίτες αυτής χώρας,  αυτοί συγκροτούν το κράτος και αυτοί καθορίζουν την πορεία του.
Η δημιουργία μιας πραγματικής «Πολιτείας των Ελλήνων», όπου μετέχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, είναι ο πολιτικός στόχος του κινήματός μας. Για να υπάρξει «Πολιτεία των Ελλήνων», Πολιτεία των Ανθρώπων, είναι αναγκαία η πραγματική Δημοκρατία.
Η τεχνολογία δίνει σήμερα δυνατότητες έκφρασης απόψεων που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Με την σωστή και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας μπορούμε να δημιουργήσουμε θεσμούς δημοκρατίας. συν-πρότασης και συν-απόφασης των πολιτών και σε αυτό τον στόχο κινείται το κίνημά μας.
Πρώτα απ’ όλα είναι για μας αδιανόητο οι πολίτες να μην μετέχουν στις αποφάσεις για θεσμούς της Πολιτείας τους.
Πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στις επιλογές ανικάνων με βάση μόνο τα κομματικά κριτήρια, η επιλογή ικανών προσώπων είναι θωράκιση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών.
Με το βήμα Δημοκρατίας, το Λαϊκό Κίνημα απαντά στην αναγκαιότητα αυτή με την δημιουργία ανεξάρτητων αρχών και την ανεξαρτητοποίηση των ήδη υπαρχουσών.
Οι πολυμελείς αυτές αρχές, θα εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες.
Θα αποφασίζουν για ζητήματα που αφορούν τον Δημόσιο βίο και παράλληλα θα ελέγχουν την λειτουργία του.
Η αρχή ή οι αρχές είναι πολυμελείς (π.χ. 60 - 100 μέλη) , τα μέλη τους εκλέγονται άμεσα από όλους τους πολίτες, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και με απλή αναλογική, με διάρκεια θητείας 2 έτη και δυνατότητα ανανέωσης θητείας 1 φορά.
Αποφάσεις όπως οι προαγωγές και τοποθετήσεις στο Δημόσιο, παύουν να είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης – κόμματος και γίνονται αντικείμενο της αρμοδιότητας τέτοιων αρχών. Το Λαϊκό Κίνημα πιστεύει ότι ως 1ο βήμα είναι αναγκαία η  δημιουργία ανεξάρτητων αρχών για τις προαγωγές, τοποθετήσεις, αξιολογήσεις και ελέγχους σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, στρατό, σώματα ασφαλείας κλπ. .
Αντίστοιχες επιτροπές - αρχές δημιουργούνται σε νομούς και περιφέρειες και κατ’ αντιστοιχία η επιλογή των διοικούντων σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις δήμων γίνεται με καθολική ψηφοφορία, τούτο είναι πιο εφικτό σε δήμους κάτω των 150.000 κατοίκων.
Παράλληλα η επιλογή των διοικούντων σε θέσεις κλειδιά που ενδιαφέρουν το πανελλήνιο, π.χ. Διοικητικό Συμβούλιο ΔΕΗ, γίνεται με καθολική ψηφοφορία.
Η ανάκληση απάντων είναι δυνατή μετά από πρόταση ικανού αριθμού πολιτών και αντίστοιχη ψηφοφορία.
Παράλληλα σε κάθε τομέα της κοινωνικής δημόσιας ζωής δημιουργούνται θεσμοί δημοκρατικής πρότασης και ελέγχου.
Κάθε δημόσια ανεξάρτητη αρχή που συγκροτείται έχει τα ανωτέρω χαρακτηριστικά και θεσμίζεται από τις ανωτέρω αρχές.
Το 2ο παράλληλο βήμα δημοκρατίας και ακόμα σπουδαιότερο στην αξία του είναι οι πολίτες από κοινού έχουν το δικαίωμα της απόφασης σε ζητήματα ευρύτερης πολιτικής σημασίας, να έχουν επίσης με την συλλογή αριθμού υπογραφών το δικαίωμα της πρότασης στο πανελλήνιο όλων των ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία.
Για τον σκοπό αυτό συγκροτείται ανεξάρτητη αρχή κατά το ανωτέρω σύστημα. Η ψηφοφορία είναι ηλεκτρονική, μυστική και διαρκεί ικανό χρονικό διάστημα και με σύστημα που εξασφαλίζει την εγκυρότητα της ψήφου.
Δημιουργείται σε κάθε δημοτικό κατάστημα ειδικός χώρος έγγραφης και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Οι αποφάσεις των της κοινωνίας είναι απόλυτα δεσμευτικές για κάθε κυβέρνηση και αρχή.
Το Λαϊκό Κίνημα πιστεύει στην Δημοκρατία και το εννοεί θεσμίζοντας και πραγματώνοντάς την.
30. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Το Λαϊκό Κίνημα είναι κίνημα της Δημοκρατίας, της Κοινωνίας, του Ανθρώπου.
Στόχος του είναι να εισάγει παντού θεσμούς δημοκρατίας, σε κάθε μορφή της ανθρώπινης δραστηριότητας για να καταστήσει τον πολίτη ενεργό και αποφασιστικό άξονα της κοινωνικής ζωής. Σε κάθε θεσμό, σε κάθε νόμο, σε κάθε ρύθμιση η κοινωνία είναι περισσότερο παρούσα, αποφασίζει και δεσμεύει.
Το κράτος ξαναγίνεται Πολιτεία, πολιτεία των ανθρώπων, των πολιτών, αυτοί ορίζουν την πορεία της.
Αυτοί ξεφεύγουν από την αλλοτρίωση και την απαξίωση και έρχονται στην θέση που τους αξίζει, στο κέντρο της ίδιας τους της ζωής.
Μέσα από τους θεσμούς της δημοκρατίας, η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, η κοινωνία και οι ανάγκες της έρχονται στο κέντρο της ζωής.
Η δημοκρατία των Ελλήνων μπορεί με γενναίες αποφάσεις να μεταβάλλει τον ρου της Ιστορίας, να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τις εξαρτήσεις τους, να τους χαρίσει μια πραγματική ζωή.
Στην πραγματική ζωή των ανθρώπων ορκίζεται το Λαϊκό Κίνημα, στην πραγματική ζωή, στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων πολιτών και δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για αυτό.
Σε κάθε νόμο, σε κάθε ρύθμιση ολοένα και περισσότεροι θα είναι οι πολίτες που μετέχουν, ολοένα και περισσότεροι θα είναι αυτοί που αποφασίζουν.
31. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το Λαϊκό Κίνημα κοιτάζει στα όμορφα ψηλά βουνά, στις φουσκωμένες θάλασσες, που το γέννησαν και το ανάθρεψαν με τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, του κοινωνισμού, της ελευθερίας.
Απλοί άδολοι άνθρωποι, άνθρωποι του λαού που ποτέ δεν ζήτησαν αντάλλαγμα για τα πιστεύω τους, που πληγώθηκαν από όσα συμβαίνουν στον εαυτό τους και στους συνανθρώπους τους, μαζί με χιλιάδες άλλους Ελληνες.           
Ο λαός της χώρας έρχεται ξανά δικαιωματικά στο προσκήνιο, μόνο αυτός μπορεί να δώσει τις λύσεις, με ανθρώπους καθαρούς που βγήκαν από τα σπλάχνα του και είναι κομμάτι και γέννημά του.  Ζητούμε τον λόγο για να τον δώσουμε στην κοινωνία των Ελλήνων και να καταργήσουμε τις κάστες και τα απότοκά τους.
Το Λαϊκό Κίνημα είναι κίνημα της κοινωνίας, της δημοκρατίας, της συντροφικότητας, της ισότητας, της ελευθερίας, κίνημα από τα σπλάχνα αυτού του λαού.  
Ο τόπος αυτός μεγαλούργησε μέσα στις  αντιξοότητες. Με την δημοκρατία περιτράνωσε και εξέφρασε την ψυχή του, βρήκε τον βηματισμό του.
Ο Ελληνας και ο ελληνισμός σαν τον πρόγονό του τον Οδυσσέα, αναζητεί την ελπίδα, αναζητεί να ορίσει το μέλλον του και θα τα καταφέρει.
Θα τα καταφέρει με την με την ψυχή και το πνεύμα όλων των Ελλήνων, όλων των Ελλήνων, που θέλουν ένα κοινό καλύτερο αύριο, που θέλουν να ξανα-ανατείλει ο ζωοδότης ήλιος στις ψυχές τους και στην χώρα αυτή.
Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, με τις ιδέες μας, με την δύναμη του μόχθου μας, με το μεγαλείο της ψυχής μας.
Κανείς Ελληνας να μην μείνει σιωπηλός, κανείς δεν πρέπει να λείψει από την συνάντηση με την ιστορία του μέλλοντός μας.   


[1]  Το κείμενο θα μπορούσε να αναφέρεται στο πολιτικό κίνημα του Ανθρώπου, ίσως και να ήταν καλύτερη και δικαιότερη ορολογία γιατί είναι πολλοί άνθρωποι που και σκέπτονται και αντιδρούν, σε όλο το φάσμα της αποκαλούμενης αριστεράς, ακόμα και πέρα από αυτή. Σε αυτούς ανήκει το κείμενο. 
[2] Ερωτηθήκαμε γιατί συμπεριλαμβάνουμε τον καταπιεσμένο αστό … γιατί είναι το επόμενο θύμα, γιατί είναι σαν και εμάς, είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας και βιώνει και αυτός με τον ίδιο τρόπο. Το πρόβλημα είναι η αστική – μεγαλοαστική κουλτούρα, αυτή διαχωρίζει τους ανθρώπους, αυτή είναι η δική μας διαχωριστική γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΛΟΓΙΚΟ

ΕΚΛΟΓΙΚΟ Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις εκλογές, (όπως και την κοινωνική τους πορεία που είναι και πορεία ζωής) σχεδόν μονοσήμ...